Alinas (27) rystende videoavsløring på Facebook rører «hele Norge»

Foreldre forteller barna sine at de aldri må sette seg inn i fremmede biler. Alina, som selv er seksuelt misbrukt, mener foreldre feiger ut når det gjelder å snakke med barna om seksuelle overgrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken bestemte Alina Samsonsen (27) seg. Hun ville vise at det er mulig å stå oppreist etter en barndom med seksuelt misbruk.

Onsdag publiserte hun en video på Facebook, og i løpet av dager er den sett av flere hundre tusen mennesker. 

– Responsen har vært overveldende. Mer enn tusen personer har tatt kontakt med meg, forteller Alina til TV 2 lørdag ettermiddag. 

– Jeg vet hva de har i vente

Da overgrepssaken i Bergen dukket opp, og det ble kjent at en barnehageansatt i Tromsø var siktet for seksuelle overgrep, ville den 27 år gamle kvinnen vise andre ofre og pårørende at det går bra til slutt. 

FEIGE FORELDRE: Foreldre må bli flinkere til å snakke med barna om seksuelle overgrep, mener Alida Samsonsen. Foto: Privat
FEIGE FORELDRE: Foreldre må bli flinkere til å snakke med barna om seksuelle overgrep, mener Alida Samsonsen. Foto: Privat

– Det er så mange barn det er snakk om. Jeg vet hva de har i vente, av rettsaker, spørsmål og usikkerhet. Mest sannsynlig vil de få problemer med å stole på folk igjen, forteller Alina, og legger til: 

– Overgrep er tøft, men det som kommer etterpå, er også tøft. 

– Kjør på, jeg er stolt av deg!

I videoen ser man Alina fortelle sin historie. Med skjelvende hender står hun foran sin egen mobil og flytter ark etter ark. 

– Jeg har jo sett ungdommer bytte ark så fint, men jeg skalv sånn. Etterpå tenkte jeg det kanskje bare ble teit, og sendte videoen til mannen min, så han kunne se. Han svarte: Kjør på, jeg er stolt av deg!

Det er mange som har tatt kontakt med Alina de siste dagene. Fremmede mennesker, men som på en eller annen måte kjenner seg igjen i det 27-åringen forteller. 

– Jeg har lest alle meldingene, men har ikke hatt muligheten til å svare dem. Det har jeg dårlig samvittighet for. Jeg har svart dem som haster, spesielt unge mennesker som lurer på hvor de skal henvende seg, forteller Alina. 

Det har også gjort inntrykk å lese om en voksen mann som forteller at han ble seksuelt misbrukt som liten, og nå vil han fortelle det. 

– Jeg tror ikke vi forstår omfanget av hvor mange som er seksuelt misbrukt, sier hun. 

Feige foreldre

Alina mener foreldre er for feige til å snakke med barna sine om seksuelt misbruk.

– Foreldre forteller barna sine fra de er små av at de aldri må sette seg inn i fremmede biler. Like tidlig må de fortelle barna at andre ikke har lov til å ta på tissen deres. Hvis det likevel skjer, så må barna forklares at de må si fra, sier hun. 

Hun tror foreldre synes det er flaut å snakke om kropp, sex og overgrep, og at de gjerne vil skåne barna sine. Men av egen erfaring vet hun at ærlighet og åpenhet er det beste. 

– Rådet jeg har fått fra fagfolk er å snakke åpent og ærlig med barna, men at man kan utelate de groveste detaljene, sier hun. 

Livet snudde da sønnen ble født

Ungdommen til Alina var rotløs. Fra hun var 12-13 år bodde hun i fosterhjem, og hun fant seg aldri til rette noe sted. Først da hennes første sønn ble født for fem år siden forandret alt seg. 

– Jeg begynte å kjenne på følelsen av hvor høyt jeg elsket ham, og hvor mye kjærlighet jeg hadde til ham. Da begynte spørsmålene å dukke opp, om hvorfor jeg ikke hadde fått så mye kjærlighet, forteller hun. 

Nå har Alina to barn, og to stebarn. Hun jobber med en bok, som hun håper alle som omgås barn vil lese. Den handler om hvilke tegn man skal se etter, og hva man må gjøre dersom det er mistanke om seksuelle overgrep.

– Fatter man mistanke, så skal man varsle. Overgrep må ikke ties i hjel, sier Alina. 

Det var først i 2013 at Alina anmeldte den aktuelle mannen for seksuelle overgrep, men ettersom mannen var død, ble saken henlagt.