JORDSKJELV: Passasjerer på en togstasjon i Tokyo venter på at togtrafikken skal starte igjen etter jordskjelvet lørdag.   AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI
JORDSKJELV: Passasjerer på en togstasjon i Tokyo venter på at togtrafikken skal starte igjen etter jordskjelvet lørdag. AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI

Kraftig jordskjelv utenfor Japan 

Et jordskjelv utenfor Japans kyst fikk flere bygninger til å riste i hovedstaden Tokyo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge AFP svaiet flere boligblokker i et minutts tid etter skjelvet lørdag kveld lokal tid. Alarmene gikk av i flere biler som sto parkert i gatene, men det kom ingen umiddelbare meldinger om skader.

Begge rullebanene på Naitra lufthavn ble stengt i en kort periode for inspeksjon etter jordskjelvet. Høyhastighetstoget fra Tokyo til Osaka måtte stanse på grunn av et strømbrudd.

Episenteret lå 194 kilometer utenfor Bonin-øyene med en dybde på 676 meter. Ifølge US Geological Survey (USGS) hadde det en styrke på 7,8.

– Ting i rommet svaier

TV 2-fotograf Torstein Wold var på besøk hos en japansk familie i et høyhus i bydelen Myogadani i Tokyo da bygningen begynte å svaie og knirke.

– Vi satt og spiste da skjelvet kom. Det var først rolig og stoppet før det kom sterkere tilbake, forteller Wold.

De krøp da sammen under spisebordet hvor de ble sittende i noen sekunder.

– Man kjenner at ting i rommet svaier. Det var ganske ubehagelig, men det var ingen dramatikk. Japanerne er veldig vant til jordskjelv.

- UBEHAGELIG: Torstein Wold befant seg i en høyblokk da jordskjelvet kom. FOTO: Privat
- UBEHAGELIG: Torstein Wold befant seg i en høyblokk da jordskjelvet kom. FOTO: Privat

Japanerne mer bekymret

Wold har vært i Japan en rekke ganger tidligere og opplevd jordskjelv, men dette er det sterkeste han har opplevd.

Etter det store skjelvet i 2011, har japanerne blitt mer bekymret. 

– Det er varslet at det innen noen år kan kommet et voldsomt skjelv med mye ødeleggelser i Tokyo, og dette har gitt en økt bekymring.

God informasjon

Wold roser japanerne for å komme med svært god informasjon i slike hendelser, og kort tid etter lørdagens skjelv var den japanske statskanalen oppe med direktesendinger fra forskjellige steder i landet.

Lørdag kveld er alt som normalt i Tokyo og bortsett fra at noen togavganger og t-baner var innstilt, var alt som vanlig i millionbyen, ifølge Wold.

(©NTB/TV 2)