– Ikke sikker på at Blatter sitter i fire år til

Karen Espelund går hardt ut etter gjenvelgelsen - og Yngve Hallén åpner for å droppe VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

ZÜRICH/OSLO (TV 2 Sporten):
– Det er veldig sørgelig for fotballens del. Dette er ikke bra, og dermed er det et flertall i denne kongressen for at dette regimet skal få fortsette. Samtidig er jeg glad for at det tross alt er et ganske betydelig mindretall. Det bekrefter at UEFA har hatt en betydelig andel av de 73 stemmene, og samtidig at det finnes kritiske røster i de andre verdensdelene. Det finnes definitivt støttespillere som ønsker et annet FIFA, og det får vi vurdere hvordan vi skal gripe an. 

Det sa Karen Espelund, styremedlem i UEFA, minutter etter at det hun fryktet skulle skje, faktisk skjedde: Sepp Blatter ble gjenvalgt som FIFA-president, og blir altså sittende i stillingen han allerede har hatt i 17 år.

Og det etter 17 år med en kontinuerlig strøm av alvorlige beskyldninger mot organisasjonen.

Se hele intervjuet i videovinduet over!

– Denne saken kommer til å rulle og gå
– Du sitter i styret i UEFA. Hvordan blir gangen nå?

– Vi kommer til å bruke anledningen rundt Champions League-finalen i Berlin 6. juni til å sannsynligvis ta et møte med de europeiske forbundene. Det vil være vår tilnærming nå. Vi må tenke gjennom ulike alternativ, og høre hva styret i UEFA eventuelt anbefaler forbundene. 

Blatter vil med gjenvelgelsen sitt til minst ut 2019, men Espelund øyner håp for Blatter-motstanderne før den tid.

– Jeg er ikke sikker på at Blatter blir sittende i fire år. Denne saken kommer til å rulle og gå fra eksterne myndigheters side, så vi får se. Jeg tror ikke den er ferdig ennå. Han har lovet å rydde opp, vi har sagt at vi ikke tror han klarer det, og han har ikke klart det på 20 år. Hva tilsier at han klarer det nå? spør hun retorisk.

Åpner for å droppe VM
En annen som ikke var fornøyd var Yngve Hallén.

Fotballpresidenten var uvanlig klar i målet etter at slaget om et troneskifte i FIFA var tapt.

– Sør-Amerika og Europa har halvparten av stemmene i FIFA, så det må gjøres noe der. Men det må også få konsekvenser fra UEFAs side. Det er helt nødvendig at dette får konsekvenser. 

– Hvilke konsekvenser? Kan du være mer konkret?

– Da får jeg si som Platini da han ble presset på det her: alt kan skje. Vi må holde alle muligheter åpne. Først blir det nok noen steinharde krav mot FIFA for å bli med videre, og dersom de ikke blir med på det eller andre ikke blir med, så må man bruke andre virkemidler. Det kan være å ikke bli med i VM eller lage sitt eget åpne europamesterskap. 

– Så sterke krav ligger bak, altså?

– Ja, det er det ingen tvil om. 

– Hvor langt er du villig til å gå? Vil Norge gå ut av FIFA om det kommer opp som et forslag?

– Dersom UEFA finner ut at det er den rette veien å gå til det har kommet en ny ledelse og det har blitt ryddet opp, så er Norge i den rekken, sier Hallén.