100 000 tilskuere ble helt stille: – United-keeperen kunne dødd

Aston Villa-supporter Pete Haden glemmer aldri FA-cupfinalen i 1957.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Birmingham (TV 2):

Pete Haden har viet livet sitt til favorittklubben Aston Villa, og jobbet som guide på Villa Park før han ble pensjonist for tre år siden.

– Jeg har levd drømmen min, sier den engasjerte 73-åringen når TV 2 møter ham på sin gamle arbeidsplass, Villa Park.

For de fleste Villa-supportere står serievinnercupen i 1982 som det store høydepunktet i klubbens historie, men for Haden er det én kamp som vekker enda sterkere følelser.

FA-cupfinalen for 58 år siden.

- Det gjør fortsatt vondt å se
Haden var 15 år, og var en av 100 000 tilskuere som hadde fått billett til Wembley, 4. mai 1957. Aston Villa hadde ikke løftet et trofé på 37 år, og skulle få det tøft mot seriemester Manchester United.

Men seks minutter ut i kampen skjedde den dramatiske krasjen, som skulle avgjøre hele finalen.

– Det gjør fortsatt vondt å se det. Det ble helt stille. Ingen på tribunen skjønte hva som hadde skjedd, forteller Haden.

Med skulderen først løp Villa-spiss Peter McParland rett inn i Uniteds keeper Ray Wood, og sistnevnte ble liggende bevisstløs på gressmatta. Wood ble fraktet av banen på båre, og uten innbyttere på benken, måtte utespiller Jackie Blanchflower ta plass mellom stengene.

– Det var vanlig den gang. Man hadde som regel bare elleve spillere, og de eneste som satt på benken var manageren og kanskje en trener.

Med brukket kinnben kom også Wood ut på banen igjen - som ving.

– De måtte bare sette han der han kunne komme i minst trøbbel. Ett sammenstøt til og stakkaren kunne ha dødd!

– De var sju minutter i helvete
Det sto 0-0 til pause på Wembley, men i andreomgang skulle McParland gjøre vondt verre for United. Spissen scoret to raske mål, og Villa ledet 2-0.

– Det er fantastisk! Jeg blir fortsatt ekstatisk når jeg ser det, sier en smilende Haden når han får se svarthvite bilder av de to scoringene.

United var desperate og satt en hodeskadd Wood tilbake i mål. Sju minutter før full tid klarte de røde djevlene å redusere til 1-2.

– Det var sju minutter i helvete, minnes Haden.

Men United kom aldri nærmere, og Villa vant FA-cupen.

– Å ha vært der, på Wembley, og ha sett laget ditt vinne trofeet, det er helt klart et av høydepunktene i livet mitt, smiler Haden.

Seieren over United 4. mai 1957 var Villas sjuende FA-cuptriumf. Siden har Birmingham-laget aldri klart å gå helt til topps i den engelske cupen.

På lørdag, 58 år senere, får de endelig en ny mulighet.

– Det vil bety alt! Alt, sier Haden bestemt.

FA-cupfinalen mellom Aston Villa og regjerende mester Arsenal ser du på TV 2 Sport Premium lørdag fra kl. 18.30.