Med denne tassen i åkeren slipper Heinrich (57) å sprøyte med kjemikalier

På mandag kommer nye regler for bruk av plantevernmidler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På gården til Heinrich Jung i Arneberg i Hedmark løper et par dager gamle grisunger rundt på jordene sammen med voksne purker og råner.

De er blant en liten andel av norsk svineproduksjon som kalles frilandsgris, de får være ute hele året. For Jung er de blitt en god inntektskilde.

– Det er stadig flere kunder som sier de heller vil ha mine frilandsgriser enn gris fra konvensjonelt landbruk, der det er vanlig at grisene bor inne i betongbinger, sier Jung.  

Foruten å være en god inntektskilde har grisene en annen viktig funksjon. Grisene klargjør åkrene før de skal sås. 

Se reportasje øverst i artikkelen!

– Grisene tilfører åkeren naturgjødsel og de hjelper meg med å luke ugresset. For grisene spiser gjerne det som først vokser opp om våren, ugresset, sier den opprinnelige tyske bonden.  

Økt salg av plantevernmidler

Da Jung kom til Norge på slutten av 1990-tallet, valgte han å legge om til økologisk landbruk. Det betyr at han ikke bruker sprøytemidler. Både den gang og nå er det bare et fåtall av norske bønder som bruker disse metodene. 

Samtidig øker omsetningen av plantevernmidler. I 2010 ble omsatt 2200 tonn plantevernpreparat, viser en rapport fra Mattilsynet. I 2014 var det økt til over 3000 tonn.

– I tusenvis av år har vi klart oss i landbruket. Men fra 1930 har det blitt en allmenn oppfatning at vi ikke kan overleve uten kjemikalier. Det er noe som ikke stemmer, sier Jung.

Strengere sprøyteregler fra EU

Fra 1. juni 2015 endres forskriftene for bruk av plantevernmidler.

Norge skal følge et nytt EU-regelverk som skal gjøre det vanskeligere å bruke sprøytemidler. Alle norske bønder må nå først vurdere andre metoder i kampen mot ugress, sopp og insekter enn ukritisk å ty til sprøyting. 

– Det er fullt mulig å drive økologisk. Det er noe mer arbeidskrevende. Jeg må være på gården hele tiden og ta ugresset og sett inn tiltak når det trengs. Har du en jobb ved siden av og et strengt budsjett er det nok lett å velge å sprøyte. Men hva med ulempene med sprøyting, belastningen det har på miljøet , på biene og humlene og grunnvannet vårt, sier Jung.