Blatter gjenvalgt som FIFA-president da prins Ali trakk seg

– Jeg skal føre båten av skjæret, sa sveitseren etter å ha blitt gjenvalgt for fjerde gang.

ZÜRICH/OSLO (TV 2 Sporten): Sepp Blatter ble som ventet gjenvalgt som FIFA-president fredag ettermiddag.

Det var knyttet en viss spenning til valget i lys av de siste dagers avsløringer, men sveitseren ble likevel gjenvalgt for fjerde gang.

Det betyr at den kontroversielle sveitseren blir sittende i vervet sitt til minst 2019.

– Skal føre båten tilbake fra land
Avstemningen ble imidlertid noe jevnere enn det som har vært tilfellet de siste årene.

Blatter fikk opprinnelig 133 stemmer mot Ali bin al Husseins 73, men det var akkurat ikke de 140 han trengte for å vinne. 66 prosent av stemmene var nemlig kravet.

Da måtte det en ny runde med stemmeavgivning til, men prins Ali bin al Hussein så hvor det var på vei og valgte å trekke seg.

Det betyr at Blatter minst blir sittende i minst fire år til. Da vil han ha sittet i 21 år.

– Først vil jeg takke og vise min takknemlighet til prins Ali. Han var en konkurrent og utfordrer som fikk et veldig bra resultat. På den andre siden vil jeg takke dere for at dere valgte meg til å være leder for denne båten som heter FIFA. Vi skal føre båten tilbake fra land, og vi skal føre den til stranden, hvor fotball kan spilles. Strandfotball kan man spille overalt. Men det må vi jobbe med, og vi må jobbe med mye annet, sa han umiddelbart etter å ha vunnet.

Se hele talen i videovinduet over!

– Jeg skal ikke røre VM
– Vi må løse noen organisatoriske problemer innad og i eksekutivkomiteen vår, for vi må ha bedre representasjon blant de ulike føderasjonene våre. Og vi trenger kvinnene. De skal ikke bare være kvotert. Vi må gjøre mer, men jeg skal ikke røre VM, sa han videre.

Prinsen fra Jordan tok tapet på en verdig måte, og takket alle som var «modige nok» til å stemme på han.

– Jeg vil bare takke dere alle. Det har vært en fantastisk reise med tanke på å bli kjent med dere, jobbe med dere, og å se hvilke utfordringer dere har. Og jeg vil spesielt takke de som var modige nok til å støtte meg, men jeg trekker meg, sa bin al Hussain etter å ha gitt opp kampen.

Tidligere fotballpresident Sondre Kåfjord var langt fra overrasket over utfallet, men sier at det neppe kommer til å roe seg rundt FIFA med det første.

– Jeg er ikke overrasket. Det er som forventet. UEFA sitter med en nøkkelrolle her og må finne ut hvordan de vil bruke sin posisjon. De kan true med å trekke seg, men det får de finne ut. Jeg skal ikke være noen talsperson for de, men de sitter med sterke kort. De må ta seg tiden de trenger for å finne ut hvordan de skal spille de, sa han, og la til:

– Det er to nøkkelinstitusjoner her. En er UEFA, og en er sponsorene. Det er de som kan påvirke noe, i tillegg til kanskje påtalemyndighetene i USA og Sveits. Jeg tror ikke dette er slutt - det kommer nok mange nye opprullinger her.

Blatters besynderlige tale
Før de ulike delegatene avla sine stemmer, holdt begge kandidatene en kort tale for forsamlingen.

Prins Ali oppfordret alle til å «høre på samvittigheten og hjertene» sine før de skulle stemme. Talen til prinsen fra Jordan var ellers ukontroversiell og fri for komedie, men det samme kan ikke sies om Blatters.

Sveitseren fikk ingen applaus idet han gikk opp på scenen, og holdt deretter en lang tale som ikke akkurat fenget publikum. Oppsikt vakte det likevel da Blatter prøvde seg på å definere begrepet «tid».

Ifølge ham selv har han nemlig ikke vært president lenge, bare 17 år, og hva er vel det i den store sammenhengen? Sammenhengen i talen var imidlertid veldig uklar og ble i etterkant latterliggjort på sosiale medier.

Se det kostelige klippet oppe til høyre!