Fikk godkjent denne dobbelballscoringen

Vitesse tok ledelsen da det var to baller på banen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Heerenveen-Vitesse 2-2

Video med tillatelse fra Viasat.

Det var spesielle scener som utspilte seg i første kamp i finalen av den nederlandske Europaliga-playoffen torsdag.

Vitesse tok ledelsen 1-0 på noe uvanlig vis da det i avslutningsøyeblikket var to baller innenfor ti meter fra Heerenveen-keeper Kristoffer Nordfelts bur 

Björn Kuipers, Nederlands antatt beste dommer, valgte å la spillet gå videre, til tross for at en ball som ble kastet fra tribunen havnet midt foran den svenske landslagskeeperen.

Samtidig mistet Heerenveen-forsvarer Jerry St. Juste en generaltabbe og serverer Bertrand Traoré ballen, bare en meter eller to unna ballen som kom fra tribunen.

Traoré, som selv scoret et vakkert mål i semifinalen av playoffen for under en uke siden, trillet ballen til Valeri Kazajsjvili som enkelt scoret åpningsmålet.

Regelverket sier ifølge Aftonbladet at om en ekstra ball kommer inn på banen skal det kun blåses av dersom ballen forstyrrer spillet.

– Jeg vet ikke om jeg ble forstyrret. Det var to spillere som kom helt alene med meg. Ti av ti ganger gjør de mål i et slikt tilfelle. Jeg hadde ikke reddet selv om det ikke hadde kommet en ball nummer to, sier Nordfelt til den svenske avisen.

– Man er jo vant med at dommerne nesten alltid blåser av når det kommer inn en ekstra ball. Men på en måte blir det en ikkesak nå. De scoret og vi spilte ikke spesiet bra.

Tidligere toppdommer og dommerekspert Per Ivar Staberg er uenig med måten Kuipers løste situasjonen på.

– Målet burde helt klart vært annullert, sier han.

– Selv om forsvarsspillet var dårlig er ballen som kommer ned fra tribunen tydelig distraherende for keeperen. Og dommeren burde blåst av med en gang den andre ballen kom på banen, sier han.

Nordfelt er med i den svenske landslagstroppen mot Norge til landskampen om et par uker.

Norske Morten Thorsby satt på benken hele kampen for Heerenveen, som først utlignet gjennom Luciano Slagveer. Davy Pröpper sendte Vitesse i ledelsen igjen før Mark Uth utlignet.

Returoppgjøret i kampen som avgjør hvem som får spille Europaliga neste sesong går søndag.