Her er Tuttas nye supervåpen

En unik laserkølle skal gjøre Suzann Pettersen (34) best i verden. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Atlantic City (TV 2): - Se, nå kikker alle på oss. De lurer nok veldig på hva dette er, sier Suzann Pettersens kjæreste Christian Ringvold da han drar frem den splitter nye putting-kølla for å demonstrere for TV 2.

I kølla som er designet og utviklet av den norske "putting-guruen" Jon Karlsen, er det installert to laserstråler. Disse aktiveres ved å trykke på en knapp på håndtaket. Bak hullet settes det opp en hvit vegg, med en sirkel du skal prøve å treffe med laserstrålene før du slår ballen.

- Mer ut av treningen

Nyvinningen er helt fersk, og Tutta som er en av ytterst få i verden som har prøvd en slik kølle, fikk det for kun et par uker siden. Dermed er den fortsatt en godt bevart hemmelighet for de fleste av konkurrentene.

Det var første gang hun hadde den med på reise forrige helg. 

- Det er en prototype av en putter der du plasserer inn en laser, så du kan finne ut hvor du sikter til enhver tid, istedenfor å kåle med snor og uttallige andre redskaper. Det gjør det mye mer effektivt, og du kan faktisk gjennomføre treningen alene. Det er et grep for å optimalisere treningen rett og slett, forteller Norges golfdronning til TV 2.

- Føler du at du får mer ut av treningen med en sånn kølle?

- Ja. Siktet er veldig viktig i putting, og med denne kølla kan man i alle fall huke av boksene for sikte og oppstilling. Så det er gode hjelpemidler i det totale bildet, sier hun.

Trener mer og smartere

Jon Karlsen er nylig ansatt som sportssjef i Norges Golfforbund, og har hjulpet flere verdensstjerner på herressiden med nettopp putting. De svenske golfstjernene, Peter Hanson, Henrik Stenson og Robert Karlsson er noen av dem.

Tutta har de siste årene har trøblet mest med puttingen, og for to år siden tok hun et grep der hun flere ganger puttet i blinde - blant annet da hun tok seieren på Hawaii.

Nå er det Karlsens laserkølle som kan hente nye triumfer for 34-åringen.

- Jeg hadde en god samtale med Jon Karlsen, som er sjefen over alle sjefer foss oss i golfverdenen hjemme i Norge. Han er doktor i putting, og fant ut at jeg kunne stramme opp strukturen i hvordan jeg trente. Jeg har trent kanskje tre ganger så mye putting i år, men uten at det har vært kjedelig eller slitsomt. Så han har hjulpet meg å trene smartere, og det er en struktur nå så jeg føler at jeg oppnår ting, forklarer hun.

Hun presiserer at hun likevel fortsatt varierer, og trenger fortsatt litt tid til å bli vant med den nye trenings-putteren. 

- Om jeg bruker laser-putteren eller godt gammeldags snøre kommer helt an på hva jeg har tilgjengelig, og jeg liker å variere. Men har jeg ikke hjelp er det i alle fall et veldig godt hjelpemiddel, understreker Pettersen.

- Pushet grensene for langt

Denne helgens turnering i kanadiske Ontario er den tredje etter skulderskaden, som gjorde at hun måtte trekke seg fra turneringen på Hawaii i april. Siden da har hun gått glipp av ytterligere to turneringer.

Selv om hun mislyktes i Atlantic City forrige helg, var det en opptur med en femteplass i Virginia for tre uker siden. Det er årsbeste, og nå mener hun at skulderen er friskmeldt.

- Det er visse ting man ikke kan forutse, og det er dessverre skader. Man må bare takle det, og ikke bare sette seg ned og grine. Selv om det er det man har mest lyst til. For det passer aldri. Jeg pushet grensene for langt med skulderen, og det ble slitasje rett og slett. Men nå føles kroppen bra, og spillet er bra, sier 34-åringen.

Siden årsskiftet har hun falt fra 4. til 9. plass på verdensrankingen, noe som er uvant for den norske jenta som har 416 uker innenfor topp ti - men de fleste på det øvre skiktet av skalaen.

- Jeg bryr meg egentlig ikke så mye om at jeg har falt på verdensrankingen, det er en målestokk for de rundt meg. Jeg gleder meg til perioden som kommer når, for jeg vet at spillet er bra. Hvis jeg får tid og ro til å føle meg forberedt for hver uke, så føler jeg at spillet er bra nok til å vinne. Det er det viktigste for min del. Målet er jo å vinne turneringer. Helst flere enn én, og helst flere enn to, undersreker Tutta.