– Var som et mareritt, bare at det var virkeligheten

ØYSAND/SØR-TRØNDELAG (TV 2): Daglig leder i bilopphuggeriet i Melhus som brant denne uken forteller om de dramatiske timene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er ubeskrivelig vondt. Jeg tenker på dem hele tiden, og jeg håper det går bra, sier daglig leder i Trondheim Bil-Demontering, Belinda Skibnes Ramberg. 

Hun står med tårer i øynene når hun snakker om sine to ansatte, en mann på 23 år og en mann på 42 år, som ligger kritisk skadd på sykehus. Småbarnfaren Leif Inge Høvik (30), som også var ansatt på bilopphuggeriet, døde onsdag av skadene han ble påført i den ekplosjonsartede brannen. 

OMKOM: Småbarnsfaren Leif Inge Høvik (30). Foto: Privat
OMKOM: Småbarnsfaren Leif Inge Høvik (30). Foto: Privat

– Det var en fullstendig sjokkartet opplevelse. Det var som å være i et mareritt, bare at det var i virkeligheten, sier Skibnes Ramberg.

Hørte et lite dunk

Arbeidsdagen på Melhus var i ferd med å gå mot slutten da brannen startet tirsdag ettermiddag. 

– Vi hørte et lite dunk. En gikk ut først, og vi så på hans reaksjon at det var noe som hadde skjedd, forteller daglig leder.

En bensintank hadde veltet, og de løp ut alle sammen. 

– Vi var i hallen alle sammen, fem stykker, før det skjedde. Vi holdt på å håndtere lekkasjen, og det var ingenting som skulle tilsi at det var fare for noe brann, forteller Belinda Skibnes Ramberg.

Hun og en av de andre kollegene gikk ut for å hente noe. 

– Akkurat da vi var ute så eksploderte det, sier Belinda. 

72 branner på seks år

Ferske tall fra Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap viser at brannen på Melhus var den 72. brannen på bare seks år på bilverksted, bilopphuggeri og lignende steder. 

– Det er et veldig høyt antall. Vi må finne ut hvorfor disse brannene oppstår. Er regelverket godt nok, eller er det at regelverket ikke følges, sier Anne Steen-Hansen, forskningsleder ved SP Fire Research. 

– Vi har gjort alt etter loven, men ulykker skjer tydeligvis likevel, sier Skibnes Ramberg.

I februar ble det gjennomført branntilsyn ved bilopphuggeriet uten at det ble avdekket avvik.