– Norske fotballedere har vært ubrukelige de siste årene

FIFA-bannlyste Andrew Jennings i strupen på NFF.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges Fotballforbund kommer ikke til å stemme på Sepp Blatter i morgendagens TV 2 Sportskanalen-sendte presidentvalg i FIFA.

Det erklærte NFF-president Yngve Hallén i dag – selv om han så sent som onsdag holdt døren på gløtt for den skandaleombruste sveitseren. Da uttalte Hallén følgende til TV 2:

Fotballpresident Yngve Hallén.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Fotballpresident Yngve Hallén. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

- Det (å stemme på Blatter) er helt avhengig av at det da er verden som står bak, inkludert UEFA, og sier at dette blir sammen en pakke med reformer.

Mener NFF smisker
Både Hallén og generalsekretær Kjetil Siem har fått kritikk for å være for medgjørlige og kameratslige overfor Blatter og FIFA. Blant de hardeste kritikerne er gravejournalist og forfatter av boka «FOUL! The Secret World of FIFA: Bribes, Vote-Rigging and Ticket Scandals» - Andrew Jennings.

Skotten har opplevd å være bannlyst fra alle Sepp Blatters pressekonferanser siden 2003. For ham var det en stor seier da ni FIFA-topper onsdag ble arrestert, mistenkt for korrupsjon, svindel og hvitvasking.

Men Jennings har fortsatt mye på hjertet. Også om norske fotballedere og deres bidrag for å rydde opp i FIFA. Tross det norske initiativet «Handshake for Peace» får NFF strykkarakter.

- Jeg må si at Norges fotballedere har vært ubrukelige de siste par årene. De har ikke gjort noe for fotballen, og faktisk bør klubbene og supporterne si: «Kom dere vekk. Vi vil ha ærlige ledere som vil kjempe mot FIFA, framfor å smiske med dem», sier Jennings til TV 2.

Lever godt med feig-stempel
Han har mer til overs for tidligere generalsekretær Karen Espelund, som framsto som en tydelig Blatter-kritiker under FIFA-kongressen i 2002. Den integriteten har ikke dagens norske fotballtopper, mener Jennings.

- Karen Espelund sa dette i 2002, og jeg var der da hun gjorde det. Vi har kun fått stillhet fra de høye herrene i norsk fotball. Fotballen bør være skamfulle over det faktum at gode skandinaviske verdier er blitt forrådt av NFF, sier Jennings.

I et intervju med TV 2 torsdag formiddag fikk Yngve Hallén spørsmål om han er feig. Fotballpresidenten erkjente at NFF har valgt en lite konfronterende linje.

- Vi kan være enige i at vi helt sikkert legger oss litt defensivt i banen her, og ikke går i sånne angrep som noen ønsker at vi skal gjøre. Fordi vi er redd for en ytterligere konfrontasjon der vi har bestemt oss på forhånd. Der blir ikke resten av verden med. Da vil vi ikke vinne denne kampen. Men det som er enda verre, da vil vi ikke vinne neste kamp. Og den handler om hvordan vi skal utvikle FIFA videre. Vi legger oss kanskje litt bakpå nå for å få de andre med i spillet, så vi i fellesskap skal vinne neste kamp. Det er det beste for fotballen.

- Hvordan lever du med stempelet om at du er en feig leder?

- I denne sammenhengen lever jeg godt med det. Jeg merker at det er rom for det i debatten hjemme, at det er forståelse for at resten av verden også må være med og utvikle organisasjonen. Vi kan ikke bare sitte i Norge eller Vest-Europa og diktere de andre. Få de andre med på laget, si at dette er viktig for oss og vil være viktig for dere hvis vi skal utvikle fotballen, svarer Hallén.