EN GANG VAR DE VENNER: Sepp Blatter og Sondre Kåfjord før en kamp under VM i fotball for kvinner i 2007. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
EN GANG VAR DE VENNER: Sepp Blatter og Sondre Kåfjord før en kamp under VM i fotball for kvinner i 2007. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Kåfjord om Blatter: – Mannen må være stein dum hvis han ikke greier å få det med seg

Den tidligere fotballpresidenten tror ikke Sepp Blatter er så uskyldig som han påstår.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere fotballpresident Sondre Kåfjord var medlem av FIFAs etiske komité frem til 2011, og er ikke overrasket over avsløringene som er kommet frem de siste dagene.

– Dette var ikke noe nytt for meg. Etter å ha vært med i den etiske komité, og suspendert flere styremedlemmer tidligere, så så vi ganske tydelig at dette bare var toppen av isfjellet. Det ligger masse grums under. At det nå endelig kommer en straffeforfølgelse basert på de antakelsene vi har hatt, det tror jeg egentlig er veldig bra, forteller han til TV 2.

Den etiske komiteen hadde ingen juridisk myndighet utover FIFAs lovverk. Dermed ble de personene som ble utestengt den gang aldri straffeforfulgt.

TV 2 Sportskanalen og tv2.no vil sende fredagens presidentvalg i FIFA direkte fra klokken 15.00!

Kåfjord kan ikke skjønne noe annet enn at FIFA-president må ha visst hva som har foregått.

– Sepp Blatter har vært generalsekretær og president sammenhengende siden 1981– han ble president i 1998 – frem til nå. Mannen må være stein dum hvis ikke han greier å få med seg, i hvert fall i hovedsak, det som har skjedd. Og jeg vet veldig godt at han ikke er det. Om han ikke har kjent alle detaljer, så har han kjent mønsteret i dette. Det er jeg helt overbevist om, mener Kåfjord.

Men han er heller ikke overrasket over at sveitseren har kommet seg unna selv.

– Blatter er en fantastisk dyktig politiker. Han har vist evne til å manøvrere i et farvann med masse skjær, og han går aldri på grunn. Det er sånn han har overlevd. Nå tror jeg faktisk, og jeg må si dessverre, at han blir valgt igjen, sier den tidligere fotballpresidenten.

Norges Fotballforbund har bestemt seg for å støtte jordanske Prins Ali Bin al-Hussein i fredagens presidentvalg i FIFA.

De fleste europeiske medlemslandene står sammen bak Prins Ali. Men ryktene vil ha det til at Blatter har sikret seg støtte fra Afrika og Asia, og dermed bare er et par stemmer unna å sikre seg gjenvalg.

Men NFF-president Yngve Hallén tror Prins Ali har flere stemmer enn folk tror.

– Han har støtte fra andre deler av verden. Sterk støtte. Men det er faktisk sånn at Prins Ali har støtte fra alle deler av verden i mer eller mindre grad. Så det er ingen føderasjoner som er helt samlet bak en kandidat, mener Hallén.

Karen Espelund er styremedlem i UEFA. Den europeiske fotballorganisasjonen har bestemt seg for at de ikke kan støtte Blatter i valget.

Men de har foreløpig ikke bestemt seg for hva de gjør dersom sveitseren blir genvalgt.

– Det har vi ikke diskutert. Vi setter nå alle krefter inn på å få Prins Ali valgt, og få det skiftet. Skulle så ikke skje, så får vi sitte oss ned og diskutere veien videre, sier hun til TV 2.

Espelund ser at det blir trøbbel dersom Blatter fortsetter som FIFA-president.

– Det er jo et dilemma. For han har ikke vist interesse for å rydde opp i denne situasjonen vi har hatt i veldig mange år. Hvilken tiltro har vi til at det vil skje de neste fire årene. Det får vi ta en ordentlig diskusjon med medlemslandene i Europa på hvis utfallet skulle bli at Prins Ali ikke er ny president på fredag, sier hun.

Men UEFA vil ikke lage bråk dersom de ikke får det slik man ønsker.

– Jeg vet ikke hva vi skal tolke som bråk. Men det blir i hvert fall grunnlag for å ta en ordentlig gjennomgripende diskusjon om hvordan vi kan utvikle verdensfotballen på en god måte. Dette handler ikke om at UEFA skal være arrogant og ikke kan lære noe av andre. Vi må også ta vår del av ansvaret for å rydde opp i en situasjon som hele verden nå ser på og har fått rødt kort av omgivelsene, mener Espelund.

Det er blitt spekulert i at UEFA – som den sterkeste føderasjonen i FIFA – vil trekke sine lag fra VM dersom Blatter blir gjenvalgt. Det kan Espelund avkrefte.

– Vi har ikke diskutert den type virkemiddel. Den diskusjonen tar vi gitt at utfallet ikke blir som vi ønsker på fredag, sier hun.

Prins Ali er den tredje og yngste sønnen av den avdøde Kong Hussein av Jordan.

Hans eldste bror Abdullah overtok som konge, og utropte Prins Ali til leder for sikkerhetshæren sin.

Han er utdannet falskjermjeger og har ledet det nasjonale sikkerhetssenteret i Jordan.

I 2011 ble han valgt til visepresident i FIFA, og nå utfordrer han Blatter om presidentvervet. Men han har ingen planer om å sitte ved roret en mannsalder slik som sin motkandidat.

– Han vil gå for en fireårsperiode og vil så tre tilbake igjen, etter at han har vært med på å sette igang de reformene som skal til for at FIFA skal få rettet opp sitt renomé, forklarer Hallén.