Den brasilianske forretningsmannen Jose Hawilla har inngått avtale med påtalemyndigheten i USA og tilbakebetaler 1,1 milliarder kroner. Han var direktør for selskapet Traffic, som kjøper og selger sportsrettigheter.  REUTERS/Nacho Doce
Den brasilianske forretningsmannen Jose Hawilla har inngått avtale med påtalemyndigheten i USA og tilbakebetaler 1,1 milliarder kroner. Han var direktør for selskapet Traffic, som kjøper og selger sportsrettigheter. REUTERS/Nacho Doce

FIFA-skandalen: Forretningsmann redder sitt eget skinn

Den brasilianske forretningsmannen Jose Hawilla har inngått avtale med påtalemyndigheten i USA og tilbakebetaler 1,1 milliarder kroner. 

Rio de Janeiro (TV 2): Mange fotballtopper har grunn til å skjelve bare med tanke på hva den innflytelsesrike forretningsmannen Jose Hawilla (71) kommer til å fortelle påtalemyndigheten i USA, etter at han i desember 2014 tilstod pengeutpressing, hvitvasking og skattesvindel i milliardklassen.

Den tidligere journalisten og direktøren for Traffic, et brasiliansk selskap som kjøper og selger sportsrettigheter, skal også tilbakebetale 1,1 milliarder kroner til skattemyndighetene.

Traffic eier også et par fotballag i Portugal og USA.

I frihet

Jose Hawilla oppholder seg i USA, hvor han har bodd de siste to årene. Avtalen han har inngått med påtalemyndigheten innebærer at han for øyeblikket soner i frihet og uten elektronisk fotlenke.

Ifølge advokaten Jose Luiz de Oliveira Lima har han overlevert dokumenter som bekrefter bestikkelser i forbindelse med eksklusive tv-rettigheter.

- Hawilla hjelper etterforskerne, og han har forklart hvordan selskapet har sikret seg rettigheter til store sportsarrangementer som Copa Amerika og Copa Libertadores, forteller advokaten til avisen Globo.

Nike-avtalen

Jose Hawilla kan takke kameraten Ricardo Teixeira , tidligere president i Det brasilianske fotballforbundet(CBF) 1989-2012, for suksessen.

Ifølge påtalemyndigheten i USA begynte det korrupte samarbeidet mellom de to vennene i 1991. Til sammen skal Traffic ha betalt 1,1 milliarder kroner for TV rettighetene til de store fotball arrangementene, inkludert VM i Brasil i 2014.

Det var Jose Hawilla som forhandlet frem den berømte avtalen med Nike i 1996, en avtale verdt 160 millioner dollar. Men avtalen ble sterkt kritisert og mistanken om korrupsjon og penger under bordet førte til at Kongressen i hovedstaden Brasilia nedsatte en såkalt CPI i 2000, en høring hvor de impliserte parter måtte forklare seg.

Men høringen ble avsluttet i 2002 uten resultater.

President Dilma fornøyd

Brasils president Dilma Rousseff er strålende fornøyd med etterforskningen og arrestasjonen av de syv mistenkte FIFA toppene, inkludert den tidligere brasilianske presidenten i CBF, Jose Maria Marin(83).

- Jeg støtter etterforskningen, også om FBI og sveitsiske myndigheter skulle gå VM i Brasil nærmere i sømmene. Jeg er overbevist om at etterforskningen bare er positiv for den brasilianske fotballen, understreker president Dilma Rousseff.

Hun har aldri lagt skjul på sin forrakt for den tidligere presidenten i CBF, Jose Maria Marin. President Rousseff har nektet å sitte ved siden av ham på store arrangementer, og hun glemmer ikke at Marin aktivt støttet militærregimet i Brasil i årene 1964-85.