Nordmenn er mer matfrustrert enn noen gang:

– Vi blir sittende med en tallerken full av angst

Ni av ti mener det fokuseres for mye på slanking og dietter, – Nok er nok, sier psykiater.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slankekurer, dietter og et stort fokus på sunnhet preger mediene blogger og reklamer. Stadig flere er forvirret av motstridende råd om hva som er sunt og hva som ikke er sunt.

Psykiater og ekspert på spiseforstyrrelser Finn Skårderud mener det hele har gått for langt, og roper varsku.

Se video i toppen av saken!

– Det er en jungel av forvirrende og motstridene råd der ute, mat er farlig, fett, sukker, gluten, alt er farlig, vi blir sittende igjen med mye angst på tallerkenene våre, sier Skårderud.

Sunt å skeie ut

Psykiateren sier det er lettere for voksne mennesker å si at nok er nok, men er bekymret for unge, som kan ta mer skade enn voksne av forvirringen og presset.

– Det er 14-15 åringer der ute som ikke greier å si at nok er nok, et sunt forhold til mat betyr å være fleksibel nok til å skeie ut innimellom, mener Skårderud.

Skårderud, som står bak stiftelsen Villa sult og er ekspert på spiseforstyrrelser mener det er så mye fokus på sunn mat at det ikke lenger er sunt.

– Vi har fått det til å høres ut som det er så forferdelig vanskelig å spise, sier han.

Nekter å skrive om dietter og slanking

Blogger og redaktør for nettstedet Kvinneguiden.no, Susanne Kaluza, er enig med Skårderud om at hysteriet fører mye vondt med seg. Hun forteller at hennes redaksjon har valgt å droppe artikler om slanking og dietter og heller fokusere på kroppsaksept og selvbilde.

– Vi har fått et helt sykt forhold til kropp og trening i dag og vi må sette en stopper for det, vi må vise at kropp er til for mer enn en det å se sexy ut, sier Kaluza.

Skårderuds stiftelse Villa sult har gått inn i et samarbeid med Mills hvor nordmenns forhold til mat er undersøkt. Psykiateren tror flere enn vi tror har et komplisert forhold til mat.

– For mange er ikke lenger mat noe man spiser, men noe man gruer seg til, vi er tjent med en debatt rundt konsekvensen og all støyen knyttet til kosthold, for å ta tilbake et sunnere forhold til mat, sier Skårderud.