GRATIS NEDLASTING: Emojiene viser ulike hendelser barn og ungdom kan oppleve – men som er vanskelig å si ifra om. Foto: BRIS
GRATIS NEDLASTING: Emojiene viser ulike hendelser barn og ungdom kan oppleve – men som er vanskelig å si ifra om. Foto: BRIS

Disse emojiene skal hjelpe barn som blir utsatt for vold i hjemmet

– Det å bruke en plattform barn er kjent med vil skape en lavere terskel for å si ifra om vold, sier Kaja Hegg fra Redd Barna.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den svenske organisasjonen BRIS (Barnens Rätt i Samhället) lanserte 25. mai en emoji-pakke som skal forestille barn og unge i ulike situasjoner. Hensikten med de nye emojiene skal være å hjelpe barn med å si ifra om hva som skjer i hjemmet.

EMOJIS: Screenshot av en iPhone. Foto: BRIS
EMOJIS: Screenshot av en iPhone. Foto: BRIS

Gjør det enklere for barn

Abused Emojis skal gjøre det enklere for barn og unge mennesker å snakke om situasjoner der de har hatt det vondt eller blitt behandlet dårlig – uten å måtte si det muntlig, skriver BRIS i beskrivelsen i App Store.

– BRIS er en svensk non-profit organisasjon som driver nasjonal hjelpetelefon, chat og mail for barn og ungdom. Mange av problemene barn står overfor i dag er stigmatisert og ofte har de ingen å snakke med – bortsett fra oss. Abused Emojis er en del av vårt arbeid for å la barn snakke fritt om sin situasjon, står det videre.

Applauderer svenskene

Kaja Hegg jobber med barns rettigheter og forebygging av overgrep i Redd Barna. Hun applauderer svenske BRIS for det gode tilbudet de nå har kommet med – og tror det vil bli en lavere terskel for å si ifra.

– Dette er en kjempefint tiltak som gir barn en mulighet til å ta opp ting som er vanskelig å si høyt. Det er vanskelig for barn å fortelle om vold, overgrep og alkohol. Barn kan ofte ha vanskeligheter med ord – og da er disse emojiene veldig gode å ha, sier Hegg til TV 2.

– Illustrasjonene er uttrykksfulle og fine. De er veldig konkrete, ikke bare med tanke på følelser, men de er også fine illustrasjoner av problemstillinger som angår barn – og som voksne kvier seg for å spørre om, avslutter hun.

Abused Emojis er for smarttelefoner og kan lastes ned gratis.