FRYKTER DØDSFALL: En ny Facebook-farsott kan i verste fall føre til overdoser og død. Les mer under. Foto: Colourbox
FRYKTER DØDSFALL: En ny Facebook-farsott kan i verste fall føre til overdoser og død. Les mer under. Foto: Colourbox

Livsfarlig Facebook-trend sprer seg blant unge

Gutt innlagt på sykehus etter Facebook-utfordring. Politiet advarer mot #paracetamolchallenge. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det går sjeldent lang tid mellom Facebook-trender og -utfordringer.

De fleste trendene i sosiale medier er ufarlige, som for eksempel den nye «Charlie Charlie Challenge», hvor ungdom forsøker å tilkalle demonen Charlie ved bruk av papir og noen blyanter.

Mens ungdommen i verste fall blir livredde når de tror at Charlie er i rommet, kan de miste livet av den nye trenden som har dukket opp.

Telegraph skriver at britisk ungdom utfordrer hverandre til å kunne svelge flest mulig smertestillende tabletter, og nå spres utfordringene seg til medlemmer i andre land. 

Navnet på utfordringen skal være «Paracetamol Challenge», og handler om å svelge flest mulig smertestillende tabletter på kortest mulig tid.

Skotte er innlagt

En skotsk tenåring skal ha blitt innlagt på sykehuset etter å ha tatt en overdose av disse pillene, som i Norge er best kjent som Paracet.

Politiet i området, Coatbridge, har gått ut og advart mot den livsfarlige trenden. 

– Vi har hørt om #paracetamolchallenge. IKKE prøv det. Det kan føre til skader på lever og nyre... og døden, skriver de på Twitter-siden sin. 

Til ITV sier lederen av skoleområdet i East Ayshire-distriktet, Alan Ward, at han har vært i dialog med elevenes foreldre. Han forteller at han har oppfordret dem til å overvåke barnas aktiviteter i sosiale medier. 

– Vi oppfordrer foreldre til å prate med barna sine om de potensielle farene ved å ta paracetamol, og foreldre bør avskrekke barna fra å delta i alle former for nett-aktiviteter som støtter denne farlige trenden, sier han. 

Selvskading med paracetamol

OVERRASKET: Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen. Foto: TV 2
OVERRASKET: Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen. Foto: TV 2

I april skrev TV 2 at Sverige har stanset butikksalg av paracetamol, etter at antallet forgiftningstilfeller økte kraftig etter at de for seks år siden ble gjort tilgjengelig i dagligvarebutikker.

Særlig unge jenter som har brukt pillene i forsøk på å skade seg selv, og dette var årsaken til at butikksalget ble stanset. 

– Vi vil ta en beslutning som har så sterk effekt som mulig på disse impulshandlingene, og så liten effekt som mulig på den normale bruken, sa Rolf Gedeborg hos svenske Läkemedelsverket.

Norsk førstevalg

I Norge er paracetamol førstevalget når det kommer til smertelindring. Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen sier det er overraskende at svenskene har tatt en slik beslutning.

– Her hjemme har vi overhodet ikke sett slike skadevirkninger etter at vi startet med salg av paracetamol i butikk, sier Madsen som forteller at prosessen er nøye fulgt opp også her i landet.

– Vanlige infeksjoner kan bli dødelige

 

Madsen sier det er helt uaktuelt å følge etter svenskene i denne saken og hevder alternativet til paracetamol er mye verre.

– Alternativet til paracetamol er ibuprofen, som er mye vanskeligere å bruke. Det går dårligere sammen med andre legemidler og kan for eksempel ikke brukes av gravide, sier Madsen og legger til at Paracetamol kommer med betydelig færre bivirkninger.

– Det er ikke vist at salg av paracetamol i butikk fører til flere alvorlige forgiftninger eller dødsfall. Med dagens kunnskap er det derfor ikke grunnlag for å gjennomføre ytterligere restriksjoner på salget i Norge, skriver Legemiddelverket på sine nettsider