
«Norsk» ferieparadis er blitt flyktningleir
Ving: – Det kommer syriske flyktninger hele tiden.
I flere tiår har feriereiser til Kos nærmest vært et begrep blant unge nordmenn og andre vesteuropeere på jakt etter festing, sol og late sommerdager.
Nå fylles gatene på den greske øya av desperate flyktninger fra blant annet Syria og Afghanistan.

Barn, unge og voksne som har flyktet fra hjemlandene sine via Tyrkia, ankommer i hopetall i små båter. Flyktningkrisen skaper en grell kontrast til solbrune turister.



Britiske turister: – Vi kommer ikke tilbake
Så mange som 6000 flyktninger skal ha ankommet Kos de siste månedene, ifølge Daily Mail. Den britiske avisen er til stede på Kos og har snakket med britiske turister. Mange av dem sier ferien er ødelagt på grunn av de mange flyktningene som bor på gatene.
– Det er skikkelig skittent og rotete her. Jeg har ingen planer om å sitte på en restaurant mens folk ser på meg, sier en av de kvinnelige turistene til MailOnline.

Et annet britisk par som er på ferie med barnebarna på Kos er heller ikke fornøyd med å måtte se elendigheten:
– Vi har aldri vært her før, men vi liker det ikke. Vi kommer ikke tilbake dersom det er som en flyktningleir neste år, sier de intervjuede besteforeldrene.
Bilder tatt de siste dagene viser immigranter som lever under svært enkle forhold; noen i et nedlagt hotell - andre på gata, i påvente av å kunne få reise videre til Athen og Vest-Europa.


Ving: – Det kommer flyktninger hele tiden
Sophie Frisholm Damsund i charterselskapet Ving tok i dag kontakt med selskapets folk på Kos, som nyanserer bildet den britiske avisen tegner:
– Destinasjonssjefen vår sier det ikke er så stort omfang som den engelske artikkelen beskriver. Det kommer flyktninger fra Syria hele tiden og de kommer som regel på natten. Mange av dem som sover utenfor politistasjonen, sier Frisholm Damsund til TV 2.

Ving sier likevel at de ikke har fått noen reaksjoner fra norske besøkende.
– De (flyktningene, journ.anm.) beveger seg ikke rundt i byen. Ifølge destinasjonssjefen blir ikke reisemålet påvirket, og vi har ikke fått spørsmål fra gjester som er der nede nå, sier Damsund.
Båtflyktningene i og rundt Middelhavet er mange - og flere familier som ankommer ferieøya består av flere generasjoner. Dette bildet viser en nyankommmet afghaner som lettet strekker hendene i været i det han og familien endelig har fast grunn under føttene på Kos.

