Siem måtte ringe vennene for å høre om de var arrestert

Kjetil Siem vil kreve korrupsjonssvar fra sine sørafrikanske venner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

ZÜRICH (TV 2): Generalsekretæren i Fotballforbundet, Kjetil Siem, hevder han fikk sjokk da han leste nyhetene på mobiltelefonen sin etter at han landet i Sveits i går kveld. De amerikanske etterforskerne i FIFA-saken hevder å ha beviser for at det foregikk bestikkelser da Sør-Afrika ble tildelt VM i 2010.

– Jeg ringte med en gang til de folkene som jeg vil definere som venner, og måtte spøkefullt spørre dem om de var arrestert ennå, sier Siem til TV 2.

Krever svar
Generalsekretæren var sjef for den sørfarikanse ligaen i årene fram mot VM i 2010. Og kjenner fotballmiljøet i landet svært godt.

– Vanligvis hører man jo rykter om det har skjedd noe ulovlig, men i dette tilfellet så har ikke jeg hørt en eneste ting. Det eneste man snakket om var Mandelas rolle, og hvor viktig det var at Afrika endelig fikk et VM. Alle unnet dem det mesterskapet. Det var aldri fokus på korrupsjon. Det høres uvirkelig ut at ti millioner dollar skal ha blitt brukt på bestikkelser, sier Siem.

Men han er klar på at han vil kreve svar fra VM-sjefen Danny Jordan og folkene rundt ham.

– Jeg må jo spørre dem rett ut om de har mottatt penger, sier Siem.

Ta oppgjør
Den norske generalsekretæren har møterett, men ingen stemmerett ved FIFA-kongressen. Politikken er det Yngve Hallén som tar seg av. Men Siem forteller at stemningen ved hotellet i går kveld var veldig spesiell.

– Det er helt uvirkelig det som skjer nå. Folk er usikre, man leser mye i media, og jeg tror jeg aldri har opplevd noe lignende.

Men en ting er han klokkerklar på.

– Jeg håper man benytter muligheten til å rydde opp. Nå har man en gyllen mulighet til å ta tak i det som er en ukultur, og man må gripe momentumet.
Samtidig maner Siem til forsiktighet. Han mener man i den norske oponionen ikke forstår hvor store kulturforskjellene er i fotballverden.

– Det er ikke sikkert at den konfronterende linjen er den beste, derfor tror jeg det er lurt at man blir enige om en strategi som best kan sikre at vi staker ut en ny kurs. For det må vi ha nå, sier Siem.