– Dette er bare begynnelsen

Amerikanske myndigheter lover at etterforskningen mot internasjonale fotballtopper ikke er over.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg vil si det helt klart: Dette er begynnelsen, ikke slutten på jobben vår. Vi ønsker alle som vil samarbeide med oss velkommen til å bidra til å få bort dette fra internasjonal fotball, sa fungerende statsadvokat i Eastern District of New York Kelly Currie på en pressekonferanse onsdag.

FBI og IRAs etterforskning av CONCACAF og COMNEBOL har endt opp med en tiltale hvor det er 47 brudd på mafialovene, svindel og hvitvasking av penger.

– De 14 siktede har hatt flere ulike roller. Men det de hadde til felles var grådighet. Grådighet som drev dem til å utnytte sine posisjoner for penger, sa Currie.

FBI har også avdekket at FIFA-ledere har tatt i mot bestikkelser for å sikre at Sør-Afrika fikk VM i 2010.

– De har korrumpert internasjonal fotball for å beskytte sine egne interesser og for å berike seg selv, sa justisminister Loretta Lynch.

Her kan du lese hele pressemeldingen fra de amerikanske myndighetene

Tidligere FIFA-styremedlem Per Ravn Omdal mener at avsløringene er så alvorlige at FIFA-president Sepp Blatter bør trekke sitt kandidatur nå 

– Jeg tror at FIFA ville vært tjent med at det var andre enn Sepp Blatter som førte FIFA inn i fremtiden. Vi trenger nå en president og ledelse som er demokratisk i ordets rette forstand. Som er åpen og åpen i alle forhold som gjelder både personlige ting og forretningsmessige forhold,

– Med det så mener du at Sepp Blatter bør trekke seg?

– Det gjør jeg!

Omdal mener at det har skjedd så mye mens Blatter har sittet ved roret at det nå må ryddes opp.

– Sepp Blatter har vært sentral i FIFA siden tidlig på 1970-tallet. Først som generalsekretær. President siden 1998. I denne tiden har det vært skandale på skandale. Forhold på forhold. En kan ikke lede en sånn organisasjon uten å vise skikkelig vilje til å få frem demokrati. Den viljen er ikke til stede i dag, sier han.

Det tidligere FIFA-styremedlemmet kan ikke komme med konkrete hendelser som har skjedd mens han var en del av fotballpolitikkens elite. 

– Det er vanskelig å gå rundt og spre rykter om forskjellige forhold. Men allerede på den tiden der så foretok de europeiske representantene forskjellige skritt i forhold til for eksempel hvordan man skulle håndtere dem som søkte om VM. Vi reiste aldri ut til de respektive søkerne. De fikk komme og besøke oss. En god del av den materien som er tatt opp fra amerikansk side er tildelingen av de siste VM, forklarer han.