Torskeeksporten har eksplodert

 Skrei av beste kvalitet er høyere priset enn noen gang, men fiskerinæringen taper hundrevis av millioner kroner på å levere sekunda vare.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I april ble det eksportert torsk for over en milliard kroner, 35 prosent mer enn samme måned i fjor. Skrei av beste kvalitet er høyere priset enn noen gang, men næringen taper hundrevis av millioner kroner påå levere sekunda vare.

Etterspørselen øker

Aldri før har eksportverdien av norsk torsk vært større. I april passerte den en milliard krone.

Og etterspørselen etter fersk vintertorsk, skrei, bare øker og øker. Kystfisker Paul Jensen levere det markedet vil ha.

– 90 prosent av det man får er levende, topp kvalitet fisk.

Nå har også svenskene blitt fortrolig med fisken som hver vinter trekker inn fra Barentshavet for å gyte. For tre år siden var skrei nærmest et fremmedord, nå vet halvparten av svenske hva det er snakk om.

Topp priser for topp produkt

– Det har gått fort, men det sier jo også litt om styrken til skreien og historien.

I fjor ga torsk og annen hvitfisk eksportinntekter på 12 milliarder kroner. Men hadde flere fiskere vært mer opptatt av kvalitet, kunne de ha tjent langt bedre. Fangstskader og dårlig håndtering om bord gir lavere pris, slår nå forskere fast.

– Vi snakker om et verdipotensiale i 100-millionersklassen her. Selv om det er vanskelig å fastsette en eksakt verdi så er det absolutt masse muligheter.

Kvalitetsmerket skrei betales bedre enn vanlig torsk, og beste kvalitet bedre enn sekunda vare.

Kvalitet gir markdsvekst

For norsk fiskerinæring handler det i tillegg om å sikre vekst i nye markeder. Paul Jensen ble nylig kåret til årets kvalitetsfisker. Her er hans råd til kolleger på havet og aktører på land.

– Skal vi komme inn i nye markeder så er det kvalitet, det er det vi må arbeide med.