MOR OG DATTER: Monika Sviglinskaja sammen med sin mor Kristina. Foto: Privat/Scanpix
MOR OG DATTER: Monika Sviglinskaja sammen med sin mor Kristina. Foto: Privat/Scanpix

Pensjonist gir 25.000 til Monikas mamma i Facebook-innsamling

– Utilgivelig at mor til Monika ikke får erstatning, mener kvinnen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går ble det klart at Kristina Sviglinskaja, mor til drepte Monika ikke får erstatning fra Hordaland politidistrikt. Politidirektoratet mener at Hordaland politidistrikt ikke er erstatningsansvarlig ut fra dagens regelverk.

I februar fikk politidistriktet et forelegg på 100.000 kroner fra Spesialenheten for politisaker for å feilaktig ha konkludert med at den åtte år gamle jenta hadde begått selvmord, og for ikke å ha gjenopptatt etterforskningen av dødsfallet.

– Utilgivelig at mor til Monika ikke får erstatning, sier en pensjonist som gir 25.000 kroner for å hjelpe Kristina Sviglinskaja.

Tidligere i dag ble facebookgruppen «Vår oppreisning til Kristina Sviglinskaja» opprettet. En klientkonto Sviglinskajas advokat allerede har etablert, brukes nå i den landsomfattende innsamlingsaksjonen.

– Politikammeret har oppført seg på en helt utilgivelig måte. Dette er unnasluntring og feilbedømmelse, raser giveren, en kvinnelig pensjonist fra Bergen, til TV 2.

Ingen rik kvinne

– Jeg er ingen rik kvinne, men ønsker å vise at det også er mennesker her i landet som bryr seg. Jeg ønsker ikke å profilere meg, forteller kvinnen til TV 2 Nyhetene.

Kvinnen sier hun er rystet over at moren først blir mistenkeliggjort for å forsøke å bortforklare det politiet mente kunne være selvmord fordi hun som katolikk ikke kunne godta at datteren tok sitt eget liv.

– Dette er så skammelig, sier kvinnen.

Kafka-tilstander

– Etterforskningen er elendig og respektløs overfor moren. Og nå får hun ingen erstatning, tilføyer kvinnen.

– Ville en norsk dame opplevd det samme? Tenk hvor vanskelig for henne å være alene.

Dette er Kafka-tilstander. Hun burde fått erstatning. Hun skal vite at det er ordentlige mennesker i Norge som tenker på henne, sier hun.

– Fantastisk respons

– Det har vært en fantastisk respons og flere har vist et sterkt engasjement i saken. Felles er at de alle reagerer sterkt på at Kristina Sviglinskaja ikke får oppreisningserstatning fra staten, sier bistandsadvokat Stig Nilsen til TV 2 Nyhetene.

– Hvem er det som engasjerer seg i saken?

– Det er privatpersoner som har tatt kontakt med ønske om å hjelpe Kristina i en vanskelig økonomisk situasjon, forklarer Nilsen. Flere har fortalt at de ønsker å bidra, også for å markere motstand mot systemet.

De fleste ønsker å være anonyme og noen av disse giverne varsler at de vil bidra med større pengebeløp. De fleste så langt er fra Hordaland.

– Jeg har også mottatt henvendelse fra en anonym person som ønsker å støtte Kristina med kostnader til juridisk bistand dersom hun ønsker å forfølge kravet ytterligere.

Håper flere engasjerer seg

– Jeg bor i Sund kommune, hendelsen skjedde her. Jeg husker å ha sett Kristina på lokalbutikken, flere ganger, forteller Bent Are Fikse.

I dag tidlig opprettet han Facebook-gruppen for Kristina Sviglinskaja. Han forteller at han reagerte på politiets konklusjon da saken ble henlagt. Og at hun nå ikke får erstatning.

– Et uærlig spill har gått på bekostning av en uskyldig mor og datteren. Å oppleve at de øverste myndigheter ikke bryr seg, eller vil gi erstatning, er rystende, sier Fikse til TV 2.

– Hun blir avspist med smuler, og da tenker jeg at dersom flere bidrar, så kan det bli en grei sum for henne slik at hun kan trygge fremtiden sin.

– Nå håper jeg at flere engasjerer seg og gir bidrag til klientkontoen som bistandsadvokat Stig Nilsen har opprettet.

Ingen hevnlyst

Kristina Sviglinskaja har nå kun muligheten til å søke billighetserstatning fra Statens Sivilrettsforvaltning eller saksøke enkeltpersoner ved Hordaland politidistrikt.

– Det siste er hun fast bestemt på at hun ikke ønsker gjøre, fastslår Stig Nilsen.

Sviglinskaja har påpekt at hun ikke har hevnlyst eller ønske om å forfølge enkeltpersoner i politiet.

Datteren Monika (8) ble funnet død i deres leilighet i Sund kommune på Sotra 14 november 2011. Saken ble først henlagt, og så gjenopptatt. I oktober i fjor ble en 32 år gammel Litauer siktet for drapet på Monika.