– De store ligaene i Europa er drømmen

Kreshnik Krasniqi, tidenes yngste spiller i norsk toppfotball, har store mål.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I det 86. spilleminutt i kampen mellom Nest-Sotra og Hønefoss så resultatet ut til å bli stående, og noen av tilskuerne hadde begynt å dra. De som valgte å bli værende ble vitne til et lite stykke norsk fotballhistorie.

Hønefoss' spiller nummer 37, Kreshnik Krasniqi, kom inn på banen og ble dermed tidenes yngste spiller i norsk toppfotball. Med sine 14 år fem måneder og tre dager blir han skrevet inn i historiebøkene.

– Det var jo veldig moro. Det var morsomt å debutere og spille med gutta for første gang, sier Krasniqi til TV 2.

Regelendring

Frem til i år kunne fotballspillere debutere på seniorlag fra året de fylte 16, men i mars ble en omdiskutert regelendring besluttet. Nå kan ungdommer spille toppfotball fra de er 14 år, om de fyller 15 samme året. 

I idretter som ishockey og håndball må utøvere må være 16 år eller eldre. Dette betyr at fotballspillere i teorien kan debutere på seniorlag nesten to år tidligere.

– Vi følger en internasjonal trend i forhold til det. I veldig mange land har det vært 15 års grense i mange år. Vi har gjennomdebattert dette, og før denne sesongen så var vi enig om at 15 år er en riktig alder, sier toppfotballsjef Nils Johan Sembs til TV 2.

Fotball, fotball og fotball

Krasniqi har i flere år fått utvikle talentet sitt på Hønefoss Akademiet. Han omtales som en teknisk dyktig spiller som jobber hardt.

Til vanlig går 2000-modellen i niende klasse på Veienmarka Ungdomsskole, og i hvert eneste friminutt spiller han fotball med vennene sine, om ingen har kommet før dem og tatt banen.

På spørsmål om han tenker på fotball hele tiden, er svaret enkelt:

– Ja!

Også når han er med kompisene sine utenfor skolen er det kun én ting som gjelder.

– Fotball, det handler om fotball. Men hvis vi ikke skal gjøre det i praksis, så spiller vi kanskje FIFA.

Store drømmer

14-åringen legger ikke skjul på hva han drømmer om.

– Det er jo å bli fotballspiller, profesjonell fotballspiller, og å spille i Europa i de største ligaene. Det jo det jeg satser på.

Og for å nå dette målet har han valgt å nedprioritert jenter.

– Det må nok vente noen år, sier Krashniqi og ler.