Katastrofen rammer Hollywood – igjen!

En kinosommer blir ikke helt den samme uten en skikkelig katastrofe-film fra Hollywood. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingenting gjør oss mindre og mer maktesløse enn når vi står overfor en stor og mektig naturkatastrofe. Når jordskjelv, tsunamier og orkaner herjer på jorden blir vi raskt minnet om hvor sårbare vi alle egentlig er.

Hollywood + katastrofe = sant

Da blir det plutselig en langt mer hyggelig opplevelse når Hollywood står for regien og kan sørge for at det alltid dukker en helt som med en treffsikker sluttreplikk redder menneskeheten fra den sikre undergang.

San Andreas

Denne gangen er det macho-helten Dwayne «The Rock» Johnson som redder verden i Hollywoods nye katastrofefilm San Andreas som denne helgen har verdenspremiere.

Filmen handler om en rednings-helikopterpilot som under et gigantisk jordskjelv i California må ut på en farlig reise for å finne sin forsvunne datter.

HELTEN: Dwayne «The Rock» Johnson og skuespiller Carla Gugino fra en scene i filmen San Andreas. Foto: SF Norge
HELTEN: Dwayne «The Rock» Johnson og skuespiller Carla Gugino fra en scene i filmen San Andreas. Foto: SF Norge

Frykter jordskjelv på ordentlig

Som vanlig skorter det hverken på actionscener eller filmeffekter i filmen med en historie som ikke er tatt helt ut av det blå. Filmens tittel bygger på navnet på en underjordisk forkastning som går gjennom mesteparten av California. Seismologer har i en årrekke spådd at denne snart vil forårsake et massivt jordskjelv i hele området.

GODZILLA: Filmen Gojira fra 1954 ble banebrytende med sine fantastiske effekter skapt av miniatyrfigurer. Foto: IMDB
GODZILLA: Filmen Gojira fra 1954 ble banebrytende med sine fantastiske effekter skapt av miniatyrfigurer. Foto: IMDB

Den første Godzilla

Det var lite trolig seismologer som advarte om katastrofen som rammet i den første katastrofefilmen Gojira som ble laget i Japan i 1954 der et stort dinosaur-lignende monster truet med å rasere hele Tokyo.

Til tross for at filmeffektene ikke var like overbevisende i dag var det fortsatt noen japanske kinogjengere i 1954 som ikke klarte å skille mellom virkelighet og fiksjon. I filmen ble nemlig Toho Theater ødelagt av monsteret og flere som satt og så på filmen i nettopp Toho Theater fikk derfor panikk og forsøkte å komme seg ut.

Tapte mot syv samuraier

Den japanske regissøren Motoyoshi Oda hadde laget sin mest sensasjonelle film noensinne. Man kan tenke seg hvor skuffet han var da filmen ikke vant den japanske Oscar-prisen for beste film. Den gikk selvsagt til Seven Samurai (1954). Filmen vant likevel prisen for beste visuelle effekter og var banebrytende for sin tid. Regissør George Lucas fortalte senere at miniatyrfigurene i filmen inspirerte ham til å lage den første Star Wars-filmen i 1977.

Filmen ble senere omdøpt til Godzilla og markerte starten på en lang rekke filmer med nøyaktig det samme temaet. Den siste i rekken var den amerikanske filmen Godzilla fra 2014.

MITT ROMSKIP ER STØRRE ENN DITT: Independence Day ble årets store kinosuksess i 1996.
MITT ROMSKIP ER STØRRE ENN DITT: Independence Day ble årets store kinosuksess i 1996.

Katastrofens år

I 1996 kom den største katastrofebølgen fra Hollywood med hele tre filmer om jordens undergang: Twister, Mars Attacks! og ikke minst Independence Day. Den sistnevnte ble den mest innbringende av de tre, men fikk en kjølig mottakelse blant filmanmelderne.

En av de mest kjente scenene fra Independence Day er når det hvite hus blir sprengt i lufta. For å få til dette måtte produksjonen bygge en kopi i 1/12-størrelse og ni kameraer filmet samtidig med forskjellig hastighet. Ett kamera filmet i 12 ganger hastigheten som senere ble avspilt i normal hastighet for å gi inntrykk av en mye større eksplosjon. 

ALENE: I filmen 28 Days Later våkner Jim opp alene på et sykehus etter at et dødelig virus har herjet jorden. Foto: Stella Pictures
ALENE: I filmen 28 Days Later våkner Jim opp alene på et sykehus etter at et dødelig virus har herjet jorden. Foto: Stella Pictures

Zombie-feber

Når det skorter på naturkrefter og godzilla'er, kan man alltid stole på zombiene. I filmen 28 Days Later blir en håndfull overlevende etter et dødelig virus jaget av de levende døde.

Flere scener i filmen viser hovedkarakteren gå rundt helt mutters alene i det etter-apokalyptiske London. For å kunne filme byen uten ett eneste annet menneske i bildet måtte politiet sperre av flere hovedgater kl fire om morgenen slik at produksjonen kunne få én time til å filme – før politiet igjen åpnet for trafikk. For å blidgjøre sene nattklubb-gjester på vei hjem som fikk beskjed om å vente en time, ansatte regissøren Danny Boyle en haug med svært attraktive kvinner til å roe ned eventuelle agressive nattranglere.

Zombie-suksess

ZOMBIENE KOMMER: Brad Pitt i en scene fra filmen World War Z. Foto: Filmweb
ZOMBIENE KOMMER: Brad Pitt i en scene fra filmen World War Z. Foto: Filmweb

Også i katastrofefilmen World War Z med Brad Pit i hovedrollen truer zombier med å utrydde menneskeheten. Filmen handler om en FN-medarbeider (Pitt) som må reise verden over og stoppe zombieangrep som truer jordkloden.

World War Z ble den 13. mest innbringende filmen i 2013 og er til dags dato Brad Pitts største kommersielle suksess, målt i kroner og ører.

Kometene kommer

Men noen ganger kommer trusselen hverken fra naturen, monstre eller zombier. I 1998 kom filmen Deep Impact som handler om at NASA oppdager en komet på kollisjonskurs med jorden – om den treffer vil all sivilisasjon utslettes.

GUTTA BOYS: Noen ganger trengs det mer en bare én helt for å redde verden. Her er en hel gjeng av dem, fra filmen Armageddon. Foto: IMDB
GUTTA BOYS: Noen ganger trengs det mer en bare én helt for å redde verden. Her er en hel gjeng av dem, fra filmen Armageddon. Foto: IMDB

En liknende film kom ut bare et par måneder senere med tittelen Armageddon med blant andre Bruce Willis, Billy Bob Thornton og Ben Afflec i hovedrollene. Dette var den aller første filmen der skuespillere fikk lov til å bruke autentiske NASA-romdrakter, dermed er de også de eneste sivile i verden som har hatt på seg en ordentlig romdrakt, som koster 23 millioner kroner – hver!

Selv om Deep Impact ble sett på som mer troverdig av astronomer var det Armageddon som ble den største publikumssuksessen. 

Norsk katastrofe

Det er ikke bare i Hollywood katastrofene rammer på kinolerretet. Også her hjemme er det blitt produsert dommedagsfilmer.

Handlingen i den norske filmen Sweetwater fra 1988 er lagt til en anarkistisk fremtidssivilisasjon etter en ødeleggende krig og handler om en familie som slår seg ned på en søppelfylling utenfor byen, men som snart oppdager at de ikke er alene.

I 2011 kom filmen Mennesker i solen, basert på Jonas Gardell sitt skuespill med samme navn. I filmen følger vi fire mennesker på en campingplass helt uvitende om at jorden er i ferd med å gå under.

Monsterbølge

Det er knyttet store forventninger til den norske katastrofefilmen «Bølgen» som har premiere 28. august.

Kan skje i virkeligheten

Filmen er en dramatisering av teorien om at fjellpartiet Åkerneset en dag vil rase ut i Geirangerfjorden, og skape en monsterbølge som med en voldsom og dødelig kraft vil utslette alt liv i fjordområdet.

For alle som elsker «jorden-går-under»-filmer kan kinosommeren 2015 bli både vidunderlig – og helt katastrofal.