FIFA: – Blatter danser ikke på kontoret sitt i dag

FIFA har for første gang kommentert pågripelsene av flere av organisasjonens topper.

Flere sentrale personer med tilknytning til FIFA (Det internasjonale fotballforbundet) ble onsdag arrestert i Zürich og mistenkt for korrupsjon, pengeutpressing, og bestikkelser i en aksjon som amerikanske og sveitsiske myndigheter står bak.

FBI gikk også onsdag morgen til aksjon i Miami mot kontorene til CONCACAF, Det amerikanske fotballforbundet, for å sikre seg bevis.

Se hele FIFAs pressekonferanse i opptak i videovinduet øverst!

Sveitsiske myndigheter åpnet samtidig en kriminaletterforskning av tildelingen av VM i 2018 og VM 2022 etter mistanker om hvitvasking av penger. Etterforskere har beslaglagt elektronisk data og dokumenter i FIFAs hovedkvarter.

På en pressekonferanse i Zürich onsdag ettermiddag kommenterte den mektige fotballorganisasjonen pågripelsene og siktelsene for første gang.

Kommunikasjonsdirektør Walter de Gregorio opplyste at president Sepp Blatter ikke var involvert i saken, og ønsket etterforskningen velkommen.

– Sepp Blatter danser ikke på kontoret sitt. Han ser hva som skjer, og samarbeider med alle. Han er ikke en glad mann, men Blatter vet at dette konsekvensen av det vi ønsket. Det er overraskende at det skjedde i dag, men Blatter glad for at det skjer, sa han.

FIFA selv involverte myndighetene
Ifølge de Gregorio var det FIFA selv som ønsket at politiet etterforsket påstandene om korrupsjon og bestikkelser i organisasjonen.

– FIFA startet selv denne prosessen i november i fjor sammen med føderale myndigheter, og bakgrunnen er selvsagt tildelingen av VM i 2018 og 2022, fortalte FIFAs kommunikasjonsdirektør Walter de Gregorio.

– Timingen var ikke den beste, men FIFA ønsker denne prosessen velkommen og samarbeider med påtalemyndighetene, fortsatte han.

FIFA samarbeider med myndighetene
Han bekrefter at politiet er på plass på FIFAs hovedkvarter.

– I denne saken ønsker FIFA alle fakta på bordet, og vi samarbeider med myndighetene og gir dem all informasjon de ønsker. Det gjør vi ar egen interesse. FIFA er den skadelidende parten her, mente han.

FIFAs kommunikasjonsdirektør avviste at Sepp Blatter var involvert eller siktet i etterforskningen.

– Generalsekretæren eller president Blatter er ikke involvert i denne prosedyren. Med tanke på de andre navnene som er nevnt i media, så kan jeg ikke kommentere noe rundt dem, opplyste han.

– Vil valget av ny FIFA-president gå av stabelen som planlagt?

– Det har aldri vært et tema å avlyse den. Valget vil finne sted som planlagt, svarte de Gregorio.

– VM i Russland og Qatar vil gå som planlagt
Han fikk også spørsmål om VM i Russland i 2018 og i 2022 kan bli avlyst.

– Vi kan ikke bekrefte navn eller hvor mange som er arrestert eller hvor mange som etterforskes. Men VM i 2018 vil gå i Russland, og VM i 2022 i Qatar, slo han fast.

De Gregorio innrømmet at pågripelsene kom som en overraskelse.

– Det har ikke vært en god dag for oss, men samtidig har det vært en god dag. Nå har denne prosessen startet og vi ser frem til resultatene foreligger. Så lenge det ikke foreligger, vil det bare skape mer spekulasjoner, sa han.

– Hvordan har Blatter reagert på pågripelsene?

– Mr. Blatter er fokusert på kongressen, men stressfaktoren er litt høyere. Samtidig er han avslappet fordi han ikke er involvert. Det var FIFA som i november i fjor ba Generaladvokaten om å åpne sak, svarte De Gregorio.

– Garcia-rapporten vil bli offentliggjort
Bakgrunnen for pågripelsene er knyttet til rapporten til Michael Garcia, mannen som etterforsket tildelingen av VM til Qatar og Russland. FIFA har fått massiv kritikk for at rapporten ikke er offentliggjort.

– Dere vet at vi skal publisere Garcia-rapporten når alle opplysningene foreligger. Ikke bare for pressen, men for offentligheten. Den vil bli publisert, slo De Gregorio fast.

Disse er pågrepet
Amerikanske myndigheter bekreftet nå offisielt at ni FIFA-representanter og fem konserndirektører er pågrepet i razziaen.

De pågrepne FIFA-representantene er:

  • Jeffrey Webb: Nåværende visepresident i FIFA, CONCACAF-president, leder av det karibiske fotballforbundet, samt leder av fotballforbundet på Cayman Islands.
  • Eduardo Li: Nåværende leder av FIFAs arbeidsutvalg, medlem av CONCACAF og president i det costaricanske fotballforbundet.
  • Julio Rocha: Utviklingssjef i FIFA. Tidligere leder av det sentral-amerikanske fotballforbundet og president i det nigerianske fotballforbundet.
  • Costas Takkas: Attaché til CONCACAF-president Jeffrey Webb.
  • Jack Warner: Tidligere FIFA-visepresident, CONCACAF-president og medlem av Trinidad og Tobagos fotballforbund.
  • Eugenio Figueredo: Visepresident og utøvende komitémedlem. Tidligere CONMEBOL-president og president i det uruguayanske fotballforbundet.
  • Rafael Esquivel: Nåværende medlem av CONMEBOL, samt president i fotballforbundet i Venezuela.
  • José Maria Marin: Medlem av FIFAs organisasjonskomite for OL.
  • Nicolás Leoz: Tidligere CONMEBOL-president.
  • Fem navngitte konserndirektører er også pågrepet.