Elever nekter å dusje etter gymtimen

Stort kroppspress og dårlig selvtillitt gjør at garderobedusjene på skolene står ubrukte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske ungdomsskoleelever vil ikke være nakne foran hverandre, og dropper dusjen etter gym. Det er erfaringen forfatteren av boka «Påkledd i dusjen», Wenche Bjørnebekk, har gjort seg.

Hun får bekreftelse fra niendeklassing, Henriette Oudmayer Simensen (15).

– Det er flere enn man tror som ikke dusjer. Det handler om det økende kroppspresset, og det handler om at folk har for lite kunnskap om hva som er normalt. Det blir et stort samtaleemne i garderoben. Det er ikke like naturlig å være naken framfor hverandre som det var før, forteller Henriette til God morgen Norge.

Føler ubehag

– Jeg føler et sterkt ubehag ved å dusje sammen med andre. Det er grunnet erfaringer jeg har fra tidligere, fortsetter niendeklassingen.

Grunnen til ubehaget mener hun er at kravene til hvordan man skal se ut er altfor store.

– Man skal være slank og trent, men ikke for trent. Guttene skal være veldig trent. Jentene skal ha store pupper og stor rumpe, men ikke for stor. Og så må man være pen, sier hun.

VIL IKKE LUKTE: Ungdommen er opptatt av å ikke lukte vondt, men vil likevel ikke ta sjansen på å dusje fran klassekameratene., forteller forfatter Wenche Bjørnebekk. Foto: Colourbox
VIL IKKE LUKTE: Ungdommen er opptatt av å ikke lukte vondt, men vil likevel ikke ta sjansen på å dusje fran klassekameratene., forteller forfatter Wenche Bjørnebekk. Foto: Colourbox

Wenche Bjørnebekk er forfatter og har master i sosialt arbeid. Hun har intervjuet 30 elever fra ulike skoler i by og bygd, og nesten alle forteller de det samme som Henriette. 

– Alle svarer det samme om hva idealene på en perfekt kropp er. De er redd for blikkene eller blikkene de tenker at de får på seg når de kler seg nakne. Dette er snakk om gjennomsnittsungdommer, og ikke ungdommer som har fått mye kommentarer om kroppen sin tidligere, sier Bjørnebekk.

Sosiale medier har skylden

Begge er de enige om at internett og sosiale medier må ta deler av skylden for at presset har blitt så stort.

– Det har alltid vært skjønnhetsidealer, men nå får du de samme idealene i alle kanaler, samtidig som man får budskap om hvordan man oppnår disse idealene. Du ser på TV, er på internett og har foreldre som er opptatt av kropp, sier forfatteren.

Hun er overrasket over hvor naive ungdommene er.

– De begynner med å si at man skal ha respekt for folk som ikke vil dusje. Men når jeg spør om de blir påvirket av sosiale medier, svarer de nei, forteller hun.

Henriette mener at de voksne må innse alvoret og forstå at det er et reelt problem for de unge.

– De voksne må passe på hva de sier mens barna er der og når de ser folk på gata eller på TV. De bør lære barna sine at man er god nok som man er, avslutter hun.

Se hele innslaget fra God morgen Norge øverst i saken.