SVINDLER: Det er anmeldt rekordmye trygdesvindel så langt i år.  (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)
SVINDLER: Det er anmeldt rekordmye trygdesvindel så langt i år.  (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)

Rekordmye trygdesvindel avslørt så langt i år

Fra januar til april ble det anmeldt trygdesvindel for 118 millioner kroner, 23 millioner kroner mer enn i samme periode i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svindel med arbeidsavklaringspenger (AAP) og dagpenger topper statistikken med til sammen 459 anmeldte personer som skal ha svindlet for 89 millioner kroner.

Nav har også anmeldt flere enslige forsørgere. 65 personer er anmeldt for svindel av denne stønaden for til sammen 14 millioner kroner, en dobling fra samme periode i fjor. Det vanlige er at den ene parten har oppgitt en annen adresse, mens paret i realiteten bor sammen, ifølge Nav.

En person svindlet to millioner

Den største enkeltsaken gjelder svindel av nærmere to millioner kroner. Denne personen skal ha jobbet svart samtidig som vedkommende hevet arbeidsavklaringspenger og sykepenger fra Nav. Saken ble avdekket i samarbeid med politiet.

I løpet av årets fire første måneder avdekket Nav trygdesvindel i kombinasjon med svart arbeid for til sammen 20 millioner kroner. Framover skal Nav samarbeide tettere med Skatteetaten, Arbeidstilsynet og politiet mot kriminalitet i arbeidslivet.

Svært mange av de anmeldte har også gitt feil opplysninger til Nav om hvor mye de har jobbet. Til sammen 363 personer er anmeldt for å ha jobbet mer enn de har opplyst. De har dermed fått utbetalt stønad de ikke har hatt rett til. Hittil i 2015 dreier det seg om 55,4 millioner kroner.

NTB