Foreldre i sjokk: – Rystende å få vite at deres datter er identifisert som mulig offer

Tidligere polititopp Finn Abrahamsen mener det er ubegripelig at Hordalands-politiet ventet over ett år før de gikk gjennom viktige beslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Minst syv barn skal ha blitt seksuelt misbrukt av en familiefar i Bergen, flere av dem over flere år. Mannen ble varetektsfengslet i mars og politiet kontaktet barnas foreldre.

– Foreldrene reagerer med sjokk. Det er rystende for dem å få en telefon fra politiet med beskjed om at deres datter er identifisert som et mulig offer i en så alvorlig sak, sier bistandsadvokat Ellen Eikeseth Mjøs.

BISTANDSADVOKAT: Ellen Eikeseth Mjøs. Foto: TV 2
BISTANDSADVOKAT: Ellen Eikeseth Mjøs. Foto: TV 2

Undersøkte ikke mannens pc

Politiet mottok første anmeldelse på mannen i november 2013, og han ble siktet for overgrep mot en jente under ti år.

I forbindelse med pågripelsen den gang ble det tatt beslag i mannens datamaskin, men den ble ikke undersøkt før over ett år senere. Da politiet først undersøkte datamaskinen fant de flere hundre bilder av flere barn og saken vokste kraftig.

– Her tok det i overkant av ett år før politiet så gjennom beslaget, og det henger sammen med manglende ressurser hos politiet, sier Janne Heltne, politiadvokat i Hordaland politidistrikt.

– Riksadvokaten har i flere rundskriv sagt at seksuelle overgrep mot barn skal prioriteres. Hvorfor ble ikke denne saken prioritert?

– Vi har mange alvorlige saker som skal prioriteres, og det er beklageligvis kø, sier Heltne.

Justisministeren reagerer kraftig

Justisminister Anders Anundsen (Frp) reagerer kraftig på at politiet ikke undersøkte bevismaterialet før det var gått over ett år.

– Det er ikke akseptabelt at denne type sak blir liggende over tid. Dette tilfredsstiller ikke de forventningene en kan ha til politiets arbeid, sier Anundsen.

Politiet i Bergen har tidligere fått bot for manglende etterforskning i Monica-saken, de har fått kritikk i en sak der en kvinne trolig ble drept i en brann og de har fått kritikk for etterforskningen rundt drapet på Helge Irgens.

Nå vil justisministeren undersøke politiets prioriteringer, spesielt når det gjelder drapssaker og seksuelle overgrep mot barn.

– Helt ubegripelig

Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen kan knapt fatte at politiet ikke så gjennom beslaget før det var gått mer enn ett år.

– UBEGRIPELIG: Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen mener det er ubegripelig at det gikk et år for den beslaglagte dataen ble undersøkt. Foto: Scanpix
– UBEGRIPELIG: Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen mener det er ubegripelig at det gikk et år for den beslaglagte dataen ble undersøkt. Foto: Scanpix

– Det er helt ubegripelig. De hadde ikke engang behøvd å gjøre et voldsomt dypdykk heller, de hadde skjønt hva dette dreide seg om ganske kjapt, sier Abrahamsen.

Han mener at dersom dette dreide seg om et kapasitetsproblem, så kunne de bedt Kripos om bistand.

– Kripos har signalisert at de ønsker å få inn saker fra hele landet, og jeg er sikker på at Kripos kunne gjort en god jobb for Hordalands-politiet i denne sammenhengen, sier han.

FAU raser mot politiet

FAU (Foreldrearbeidsutvalget) ved skolen i Bergen der datteren til den overgrepssiktede mannen er tilknyttet, har tirsdag kveld hatt et tre timer langt hastemøte.

– Etter siste tids medieoppslag har det kommet henvendelser til representantene i FAU. FAU er informert om at skolen er i dialog med politiet og Barnehuset. Vi er oppfordret til å la politiet styre informasjonen i saken, sier en FAU-representant ved den aktuelle skolen til TV 2 etter møtet.

Representanten taler på vegne av FAU, og sier politiets trege etterforskning var et av temaene som ble diskutert.

– Vi er rystet, og det er utilgivelig at politiet har brukt så lang tid før de undersøkte det beslaglagte marterialet, sier FAU-representanten til TV 2.

Ledelsesproblem

Den tidligere politioverbetjenten Finn Abrahamsen tror årsaken til at beslaget ikke ble gjennomgått på et tidligere tidspunkt skyldes ledelsen i Bergen-politiet, som har ansvaret for organiseringen av distriktet.

– Denne saken føyer seg inn i rekken av uheldige episoder som har foregått i Bergen den senere tiden. Mye har nok sammenheng med at de ikke har klart å organisere seg med spesialenheter som kan konsentrere seg om slike alvorlige saker, sier Abrahamsen.

Mannen er anmeldt etter straffeloven paragraf 195, som kan ha 21 års strafferamme.