Har du hørt om «Darknet?»

Her viser han hvor lett kriminelle kan kjøpe våpen og dop på «internettet» du ikke visste eksisterte

Det finnes en del av internett du ikke finner med et vanlig søk. Dette er de kriminelles fristed, her ingen kan spores.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Også på nettet ligger kriminelle et hestehode foran de som har som jobb i hindre kriminalitet. Kryptering og skjulte chatterom gjør det vanskelig å finne og å identifisere dem.

Nå ønsker PST og Etterretningstjenesten nye og utvidede metoder for å avsløre kriminelle og potensielle terrorister på nett. Men eksperter mener at slike tiltak vil kunne virke mot sin retning.

– Det er ikke noe vi bør gjøre, det er noe vi må gjøre, sier PST-sjef Benedicte Bjørndal til TV 2.

Uskyldige kan rammes

Direktøren for Norsk senter for informasjonssikring, Roger Johnsen, er ikke helt enig. En side av det er personvernet.

ROGER JOHNSEN: Direktør for Norsk senter for informasjonssikring. Foto: Magnus Nøkland/TV 2
ROGER JOHNSEN: Direktør for Norsk senter for informasjonssikring. Foto: Magnus Nøkland/TV 2

– Dette er en debatt som er svært viktig å ta nå. Vi må ikke komme dit at vi om ti-femten år har en situasjon som ikke er mulig å snu, advarer Johnsen.

– Hvordan da?

– Dette kan gå ut over uskyldige. Tenkt deg nå at jeg og du har en helt uskyldig samtale på nettet, og så fanges det opp et ord som systemet reagerer på. Da kan vi som helt vanlige borgere bli mistenkeliggjort for noe vi ikke er skyldige i.

– Som et resultat av en spøk, for eksempel?

– Ja, som en følge av en uskyldig spøk.

The Darknet

Men datakrimeksperten er ikke uenig i at man skal gjøre det man kan for å stoppe kriminelle på nettet. Han mener bare at disse virkemidlene politiet nå ønsker å ta i bruk, kan gjøre at nettkriminelle og terrorplanleggere i enda større grad kan forsvinne ut av syne.

– Øker vi overvåkningen av den åpne delen av internett, så tror jeg vi bare vil tvinge de kriminelle ned i det grå nettet, ned i The Darknet.

De fleste av oss beveger helt i overflaten av internett. Vi manøvrer oss rundt på nettsider med adresser som starter med www; the world wide web. Men internett har en egen underverden. Med en spesiell type software, og med kunnskap om hvilke alternative søkemotorer man skal bruke, er man inne i The Darknet. Her er man helt anonym.

Bli med ned i mørket

TV 2 tar kontakt med Vidar Sandland, han har god kunnskap om hva som foregår inne i Darknet.

– Kan du ta oss med ned i The Darknet?

– Ja, la oss se litt på hva som skjer der inne, sier Sandland lett.

VIDAR SANDLAND: Seniorrådgiver, Norsk senter for informasjonssikring. Foto: Magnus Nøkland/TV 2
VIDAR SANDLAND: Seniorrådgiver, Norsk senter for informasjonssikring. Foto: Magnus Nøkland/TV 2

Han har software og kunnskap som gjør at han er i stand til å bruke søkemotoren vi ikke har sett før.

Han laster ned en IP-adresse som viser for de som måtte prøve å finne ut av hvem han er, at han sitter i Nürnberg. Det tar sekunder. Vi befinner oss i Oslo sentrum. Så gjør han et enkelt søk.

– La oss se… jeg søker på «Norway»… og, ja la oss prøve «lei en hacker».

– Do you want to destroy some persons?

Sekunder etter at han er ferdig med å taste inn de få ordene, kommer det opp flere resultater. I et av tilbudene står det: «Do you want to destroy some persons or business? I’m not a pussy. I will do anything for money»

– Hva om vi skulle kjøpe narkotika, for eksempel kokain?

Det tar få sekunder før et vell av ulike tilbud om kjøp av narkotika velter opp. Med enkle tastetrykk finner vi også et høyt antall tilbud om å kjøpe våpen, noe svært tunge våpen.

TILBUD: Med enkle tastetrykk kommer drøssevis av tilbud om å kjøpe våpen. Foto: Magnus Nøkland/TV 2
TILBUD: Med enkle tastetrykk kommer drøssevis av tilbud om å kjøpe våpen. Foto: Magnus Nøkland/TV 2

Anonymiteten blir også ivaretatt ved at betaling ikke skjer verken over noen bankkonto eller med kontanter. Har går det i bitcoins – internettpenger som ikke knyttes til person. Men helt uten risiko er det riktignok ikke. Varen du kjøper må frem til deg på et vis.

Perfekt for terrorister

– Nei, helt risikofritt er det ikke. Det er vanlig å bruke stråmenn og avtalte møtesteder, men det vil måtte være en fysisk forbindelse mellom selger og kjøper på et eller annet vis. Og husk, selv om den du snakker med ikke vet hvem du er, så vet du heller ikke hvem du snakker med. Det kan være hvem som helst, også politiet, poengterer Sandland.

– Men for diskusjonsforum, så er dette perfekt. De som er vert for en diskusjon, til for eksempel å planlegge terror, så er det ikke mulig å finne ut hvem disse er, og alle som besøker diskusjonsforumet vil også være anonyme.

Det er dette som er poenget til direktøren for Norsk senter for informasjonssikring, Roger Johnsen. Vi ønsker ikke at flere kriminelle skal operere i denne delen av internett.

– Det er kanskje i The Darknet politiet burde innrette mer av sin innsats, og kanskje overlate det det åpne nettet til oss andre som lever et helt lovlydig liv, avslutter Johnsen.