I FARS FOTSPOR: Erling B. Håland (helt til venstre) følger i pappa Alf-Inge Hålands fotspor og satser på fotball. Foto: Scanpix/privat
I FARS FOTSPOR: Erling B. Håland (helt til venstre) følger i pappa Alf-Inge Hålands fotspor og satser på fotball. Foto: Scanpix/privat

– Det ligger nok litt i genene

Sønnene til flere av fotballandslagets 1990-tallshelter skal vise seg frem på talentsamling i Porsgrunn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med spillere som Jostein Flo, Alf-Inge Håland, Lars Bohinen, Ståle Solbakken og Harald Martin Brattbakk på laget kvalifiserte Norge seg til fotball-VM både i 1994 og 1998.

I PAPPAS FOTSPOR: Erling B. Håland er tatt ut på G 15-landslaget og går i faren Alf-Inges fotospor. Foto: www.brynefk.no.
I PAPPAS FOTSPOR: Erling B. Håland er tatt ut på G 15-landslaget og går i faren Alf-Inges fotospor. Foto: www.brynefk.no.

Nå er sønnene til 90-tallsheltene i ferd med å gå i fedrenes fotspor.

Både Erling Braut Håland (15), Kasper Flo (14), Emil Bohinen (14), Markus Solbakken (14) og Filip Brattbakk (14) er tatt til den tradisjonelle treningssamlingen i Porsgrunn i perioden 22.- 26.juni.

– Det er nå jobben begynner
Norges fotballforbund har i tillegg til å ta ut G15- og G16-landslagene, også plukket ut utfordrergrupper. Ifølge NFF sier all historikk at det like gjerne er disse som tar de lengste stegene tilslutt, og av den grunn ønsker Fotballforbundet både å se og stimulere flere gjennom et nasjonalt tiltak.

Alf-Inge Hålands sønn Erling er blant dem som er tatt ut på G15-landslaget under talentsamlingen.

– Han har valgt som mange andre ungdommer å satse på fotball, og blir sett på som et stort talent av Bryne. Men han har jobbet hardt for dette. Erling har prestert godt over tid mot eldre spillere, og derfor er det en fin annerkjennelse at han ble tatt ut på G15-landslaget ved første mulighet. Men det er nå jobben begynner, sier Alf-Inge Håland til TV 2 Sporten.

– Ligger nok litt i genene
Håland, som spilte ti år i 10 år i Nottingham, Leeds og Manchester City og fikk med seg 34 landskamper for Norge, sier det ble naturlig at sønnen – likhet med barna til flere andre tidligere fotballproffer - også valgte å satse på en fotballkarriere.

– Det har vel litt med måten de er fulgt opp på. Selvsagt må du ha litt talent, men det ligger nok også litt i genene. Det er ikke til å stikke under en stol, konstaterer Håland, og legger til:

– Men vi kan ikke gjøre jobben for dem. Det er den jobben spillerne selv gjør, som blir avgjørende. Samtidig ser du også i andre idretter at foreldrenes idrettsfortid kan bety noe. På Bryne har vi for tiden flere store svømmetalenter, og foreldrene til de største svømmetalentene var også svømmere. Det er neppe helt tilfeldig, poengterer han.

Vil bli bedre enn pappa
Erling Braut Håland selv har som ambisjoner om å bli bedre enn faren.

– Jeg ser opp til pappa, men har et klart mål om å bli bedre enn ham, sa Håland junior til Aftenbladet i forbindelse med uttaket til Statoils talentleir i fjor.

– Det bør han absolutt ha som ambisjon. I dagens fotball er det viktig å ha ambisjoner å legge listen høyt. Dersom de når opp til disse, kan spillerne selvsagt nå lengre enn det foreldrene med fotballbakgrunn gjorde. Det er viktig å ha noe å strekke seg etter. Samtidig må de unge spillerne ikke være skufet dersom de ikke oppnår alle ambisjonene, konstaterer pappa Håland.

– Martin Ødegaard en inspirasjon
42-åringen innrømmer at 16 år gamle Martin Ødegaards er en stor inspirasjon for norske fotballtalenter.

– At en spiller fra Norge og Drammen kan nå så langt i så ung alder viser at du kan bli god i fotball, uansett hvor du bor i verden. Med stå-på-vilje og talent kan du bli så god du selv bare vil, sier Håland.

– Hva er ditt beste råd til din egen sønn og andre talenter i samme alder?

– Vel. Ved siden av å stå på knallhardt på trening, må du være lydhør mot andre og ikke være en «bajas» på treningsfeltet. Fotball er et lagspill, og da nytter det ikke å være veldig god dersom laget ikke fungerer. Det er laget det til sjuende og sist må handle om, svarer Håland.

– Neppe en tilfeldighet
G15-landslagstrener Erland Johnsen – som selv var en del av fotballeventyret «Drillos» på 1990-tallet – tror ikke det er tilfeldig at flere av fotballtalentene som samles i Porsgrunn har kjente foreldre med fotballbakgrunn.

– Det er neppe en en tilfeldighet, for å si det sånn. De har vel gode fotballgener, og fått en bra oppfølgning hjemme og har fått lov til å spille fotball, forteller Erland Johnsen til TV 2 Sporten.

Johnsen tror flere av talentene i de såkalte rollegruppene har store muligheter til å sikre seg en fin fotballkarriere.

– Min erfaring tilsier at selv om du er på G15-landslaget, så er det ikke sikkert at du blir en toppspiller. Under samlingen i Porsgrunn blir utfordrergruppene delt inn i grupper og blir trent av tidligere toppspillere som Christer Basma, Dan Eggen og Hallvar Thoresen. De får et spesialsydd opplegg for deres posisjon på banen. Jeg mener faktisk at det er enda mer læring enn å være med G15-landslaget, for der blir det mer lagtrening, oppsummerer Johnsen.

– Derfor er det slett ikke en nedtur å være med i utfordrergruppen. Jeg kommer samtidig til å kikke på disse treningene, og noen av spillerne i disse gruppene får være med på treningene med landslaget. Jeg tok ut en tropp på bare 18 spillere, så det er flere ledige plasser, sier Johnsen.

Spillerne til disse kjente etternavnene skal delta på samlingen i Porsgrunn:

  • Erling Braut Håland, Bryne, G15-landslaget (sønnen til Alf-Inge Håland)
  • Kasper Flo, Strømsgodset - midtbane (sønnen til Jostein Flo)
  • Emil Bohinen, Stabæk - midtbane (sønnen til Lars Bohinen)
  • Markus Solbakken, HamKam - midtbane (sønnen til Ståle Solbakken)
  • Filip Brattbakk, RBK - spiss (sønnen til Harald Martin Brattbakk)

Andre talenter som deltar på samlingen fra kjente fotballfamilier:

  • Tobias Hestad, Molde – midtbane (sønnen til Daniel Berg Hestad)
  • Colin Rösler, Manchester City, G15-landslaget (sønnen til Uwe Rösler)
  • Jonas Levernes, Rælingen, midtstopper (sønnen til Bjørn Arild Levernes)
  • Sebastian Pedersen, HamKam, spiss (broren til Brann-spiss Marcus Pedersen )