TETT I TETT: Så tett står husene. Røykdykkere gikk inn i huset og slukket brannen før den spredte seg til nabohusene. Foto: Asle Bentzen/TV 2
TETT I TETT: Så tett står husene. Røykdykkere gikk inn i huset og slukket brannen før den spredte seg til nabohusene. Foto: Asle Bentzen/TV 2

Røykdykkerne ga alt: – De var utslitte da brannen var slukket

BERGEN (TV 2): Brannmannskapene kom ikke til med stigebil, og måtte slukke med røykdykkere. – En formidabel innsats, sier brannsjefen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For andre gang på noen dager begynte det å brenne i trehusbebyggelsen i Bergen. Denne gangen ble 71 mennesker evakuert, og en kvinne er alvorlig skadet etter brannen. 

Brannsjef Johnny Breivik sier brannen ble slukket kun ved hjelp av røykdykkere. 

FORNØYD MED INNSATSEN: Brannsjefen på plass igjen ved huset som brant natt til tirsdag. Foto: Asle Bentzen/TV 2
FORNØYD MED INNSATSEN: Brannsjefen på plass igjen ved huset som brant natt til tirsdag. Foto: Asle Bentzen/TV 2

Formidabel innsats

– I natt er det ene og alene røykdykkere som har jobbet. Det er en massiv og formidabel røykdykkerinnsats. De var temmelig utslitt i morges da de var ferdig, sier Breivik til TV 2.

Selv om husene står tett i tett, klarte brannmannskapene å stoppe brannen før den spredte seg. 

– Utfordringen i natt var innsats i selve huset. Vi kom ikke til fra høyden, så vi måtte ha røykdykkerinnsats. Så er det å omringe brannen og sikre husene rundt slik at det ikke sprer seg, sier brannsjefen.

– Det er en kombinasjon av dyktighet og flaks, men vi trener på dette. Vi har prosedyrene og planer for hvordan vi skal håndtere disse tingene.

– Hvilke tanker går gjennom hodet til røykdykkerne når de går inn i et brennende hus?

– De som går inn der er så godt trent. De har øvelser og er så fokusert på det de skal gjøre. De har kommunikasjon seg i mellom og går på autopilot inni der. Vi andre, som ikke er så godt trent i dette, vi tenker de andre tankene, sier Breivik.

Stort skadepotensial

Han konstaterer at innsatsen var vel gjennomført.

– Det er dramatisk når du ser omgivelsene, men vi er veldig god fornøyd med innsatsen og stolt over at man har greid å stoppe brannen i huset hvor brannen startet, sier han.

Skadepotensialet er svært stort i den tette trehusbebyggelsen.

– Her har det vært et samspill mellom gode varslingsrutiner, godt forebyggende arbeid og god operativ håndtering, sier brannsjefen. 

– Godt jobbet

Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen var på brannstedet tirsdag morgen. Han roser brannvesenet for at brannen ikke endte med tap av menneskeliv. 

– Rett og slett godt jobbet. De unngikk spredning av brannen, samtidig som de tok seg inn i huset med røykdykkere og sørget for evakuering. Vi ser for andre gang på kort tid at brannvesenet i Bergen takler brann i trehusbebyggelsen, sier Smith-Sivertsen til TV 2.