Hamar-politiet stoppet grov vold etter 36 sekunder

– Jo raskere vi er på stedet, desto bedre er sjansen for å kunne forebygge og forhindre eskalering og alvorlige skader på personer, sier politistasjonssjefen i Hamar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Hamar har politiets ønske om å sette opp et fjerde overvåkningskamera i sentrum av byen ført til voldsom debatt, melder Hamar Arbeiderblad.

I et ledd i debatten har politiet gitt ut en dramatisk overvåkningsvideo fra gågaten i byen, som viser en voldsepisode fra en sen lørdagskveld i slutten av februar i år.

I videoen, som du kan se i videovinduet over, ser vi en mann som løper nedover gaten og kikker seg over skulderen.

Årsaken kommer raskt til syne, da en annen mann springer mot ham og utfører et slags flyvende spark som treffer mannen.

Raskt pågrepet

Plutselig kaster en annen person seg inn i kampen, og angriper samme mann. Dermed er det to mot én. Men så blinker blåfargen i området, og politiet er på stedet kun 35 sekunder etter at volden ble synlig på kamera.

De to voldsutøverne blir raskt pågrepet av politiet, takket være kameraovervåkningen, ifølge stasjonssjef på Hamar politistasjon, Bjørn Lier.

– Operasjonssentralen ser voldsepisoden på grunn av kameraene, og varsler en patrulje i nærheten. De kjører raskt til stedet med blålys. Gjerningsmennene forsøker å gå fra stedet, men de er identifisert av operasjonssentralen, som gir beskjed til patruljen, sier Lier til TV 2.

Avgjørende for politiet

Ifølge stasjonssjefen er overvåkningsvideoen helt avgjørende for å oppdage og stoppe slike voldsepisoder så raskt som mulig. 

– Det gjør at vi kan komme til stedet raskere enn vi kunne gjort hvis vi måtte vente på en innringer på telefon, eller kanskje fra legevakta i etterkant, sier Lier.

– Jo raskere vi er på stedet desto bedre er sjansen for å kunne forebygge og forhindre eskalering og alvorlige skader på personer.

Voldsepisoden er fortsatt under etterforskning, men tre personer ble skadet. En av dem pådro seg et brudd i kjeven, en fikk et brudd i hånden, mens en tredje person fikk skader i ansiktet.