Norge leder jagerflyøvelse – Russland svarer med 250 jagerfly

Norske jagerfly sjekker ut fra Bodø hovedflystasjon, sammen med fly fra Nato-land og andre nordiske land. Russland svarer med en «massiv spontan inspeksjon».  

Bortimot 100 jagerfly fra ni ulike land er skal øve sammen i nordisk luftrom i dag. 4000 personer deltar i Arctic Challenge Exercise, en fellesøvelse i nordområdene der flyene tar av fra basene Bodø i Norge, Rovaniemi i Finland og Kallax i Sverige.

Norge leder aksjonen.

– Det er ikke i Nato-regi. Det er et fellesløft med utspring fra de nordiske land. Etterhvert følte vi oss så komfortable at vi inviterte våre venner til øvelsen, sier brigader Jan Ove Rygg, sjef for Nasjonalt luftoperasjonssenter (NAOC) og øvelsessjef til TV 2.

– Hvordan tror du Russland og Putin reagerer på en så stor militærøvelse?

– Hvordan reaksjonene er i andre land tør jeg ikke uttale meg om, men for oss er det viktig å øve over våre egne nasjonale terretorium sammen med våre partnere, sier Rygg.

Men Russlands reaksjon er en militærøvelse som er nesten tre ganger så stor som den som nå foregår i norsk, svensk og finsk luftrom.

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet skal russerne ha startet en gigantisk militærøvelse i dag, samtidig som Arctic Challenge Excersise, skriver BBC.

250 fly og 12.000 personer skal være med i øvelsen.

Må trene i fredstid

Rygg mener en slik øvelse er viktig for å koordinere og synkronisere arbeidet i vanskelige scenarier. 

– Vi er nødt til å trene på dette i fredstid og i ordnede former hvis vi skal være i stand til å gjøre dette den dagen vi blir kalt på, sier han.

Foruten Norge, Sverige og Finland deltar også Sveits, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, USA og Nederland i øvelsen, som skal pågå fram til 5. juni.

Arrangeres annethvert år

Øvelsen springer ut fra et samarbeid mellom Norge, Sverige og Finland. Dette er andre gang øvelsen arrangeres – første gang Arctic Challenge Exercise ble gjennomført var i 2013. Da ledet Sverige aksjonen. 

Planen er å arrangere øvelsen annenhvert år.

– Jeg ser på dette som meget viktig, ikke minst på grunn av de geografiske forholdene. Dette er allierte som er vant med andre klimaforhold og topografiske forhold. Vi vet aldri hvor vi settes inn neste gang, sier Rygg.