JUBELSCENER: Alexander Tettey og resten av Norwich-spillerne kunne juble for opprykk til Premier League. Foto: Reuters / TV 2
JUBELSCENER: Alexander Tettey og resten av Norwich-spillerne kunne juble for opprykk til Premier League. Foto: Reuters / TV 2

<span data-lab-font-icon="icon-bullet" class="lab-font-icon icon-bullet">A</span>lexander Tettey (29) og Norwich rykket opp til Premier League

Tettey til TV 2: – Jeg tenkte bare «holy shit»

Tettey håper han får selskap av flere nordmenn i Premier League.

Søndag var Alexander Tettey svært sentral da Norwich sikret seg opprykk til Premier League etter å ha slått Middlesbrough 2-0 foran 85.000 tilskuere i playoff-finalen på Wembley.

Nordmannen jobbet steinhardt på midtbanen, og sørget flere ganger for at Middlesbroughs kontringsangrep gikk i stampe.

Mye takket et solid stykke defensivt arbeid av nordmannen, holdt altså Norwich nullen gjennom hele kampen – og med to scoringer på under fire minutter, signert Cameron Jerome og Nathan Redmond, blir Norwich og Tettey å se i Premier League fra høsten av.

– Vi hadde stålkontroll gjennom hele kampen
Etter å ha feiret seieren og opprykket sammen med lagkameratene ute på gressmatten, og etter en tur i dusjen, tok Tettey seg tid til en prat med TV 2s kommentator og reporter Kasper Wikestad inne på Wembley.

– Dette var veldig gøy, og stemningen var fantastisk. Vi hadde stålkontroll gjennom hele kampen. Middlesbrough er et bra lag, men jeg tror at det første målet vårt på mange måter avgjorde kampen. Hadde Boro scoret først, kunne det blitt vanskelig, sier Tettey, som innrømmer at han allerede et lite stykke ut i 2. omgang for alvor begynte å tro på at playoff-finalen skulle ende med opprykk til Premier League.

– Etter pausen tenkte jeg at dette skal gå veien. Og det gjorde det jo, smiler 29-åringen.

Han sier at det var spesielt å spille foran et fullsatt Wembley.

– Under oppvarmingen tenkte jeg bare «holy shit». På grunn av det høye lydnivået kunne jeg knapt høre hva lagkameratene mine som stod rett ved siden av meg sa. Jeg vil gjerne spille på Wembley igjen, men selvsagt i en litt annen setting en dette, kommer det fra midtbanespilleren.

– Håper på flere nordmenn
Det ble altså med en liten gjestevisitt i Championship for Alexander Tettey og Norwich. I løpet av sine to første år som Norwich-spiller, spilte den tidligere Rennes- og Rosenborg-spilleren 52 kamper i Premier League før klubben rykket ned i fjor. Nå skal han tilbake, og hvis Brede Hangeland blir værende i Crystal Palace, er Tettey én av bare to nordmenn i den øverste divisjonen.

– Jeg håper selvsagt at det kan komme noen flere. Men det er tøft å spille i Premier League. Jeg er glad for å være her, og jeg skal jobbe steinhardt for å beholde plassen på laget. Jeg håper treneren (Norwich-manager Alex Neil) fortsetter i dette sporet, og han fortsetter å satse på denne taktikken. Det blir spennende å se, sier Tettey, som uansett vedgår at laget nok må forsterkes i løpet av sommeren.

– Ja, det er jo en god del som forsvinner, så vi må ha nye folk inn. Jeg håper bare ikke at de henter 20 nye spillere, for da blir det mye endringer og mye nytt å forholde seg til. Men ja, vi trenger flere spillere. Det er knalltøft å spille i Premier League.

Om sine egne sjanser til å spille fast på midtbanen også neste sesong, sier Tettey følgende:

– Jeg skal trene hardt og holde kroppen i sjakk. Så satser jeg på at jeg får spille noen kamper. Og det får jeg jo, det er det ingen tvil om, sier han selvsikkert.

– Må være et helvete å tape
Den årlige playoff-finalen sies å være verdens mest verdifulle fotballkamp. De økonomiske fordelene med å rykke opp til Premier League er nemlig enorme. 

Med den nye TV-avtalen som trer i kraft fra og med kommende sesong, vil laget som havner sist i Premier League håve inn rundt 60 millioner pund. I tillegg vil de motta den samme summen – fordelt over fire år – i «fallskjermpenger» om de skulle rykke ned.

120 millioner pund tilsvarer omtrent én milliard norske kroner. Og så kan man selvsagt plusse nye sponsoravtaler, diverse salg og økte billettinntekter.

Alexander Tettey visste at det stod mye på spill da han entret gressmatten på Wembley mandag ettermiddag.

– Dette er den beste måten å rykke opp på. Jeg ville ikke vært Middlesbrough-spiller nå, for slike kamper som dette må være et helvete å tape, avslutter Tettey.