Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Hva gir dere voksne mennesker rett til å kritisere oss for valgene vi tar?

Årets russefeiring er over, og de rød- og blåkledde har fått stor oppmerksomhet i mediene. Russepresidenten i Drammen mener mye av kritikken er uberettiget. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke lenger lett å være russ i vår generasjon. Så fort det skjer en liten glipp et eller annet sted, blåses det opp som «russen», og all russen blir skjært over samme kam. All russ kan ikke stå til ansvar for hva enkelte gjør.

Det har det siste året vært ekstremt mye oppmerksomhet rettet mot russen, og selvfølgelig som oftest negativt.

Russen er forferdelige mennesker, er de ikke?

Etter mye kritikk fra media og leserne, har mange ytret en mening om å avskaffe russetiden. Det er virkelig synd at enkelte faktisk mener dette.

Vi har nådd hit av en grunn. Hver og en av oss har stått på i 13 år for å nå dit vi er nå, det har vi all grunn til å være stolte av, har vi ikke? Det er ikke alle som fullfører, og vi har all grunn til å heve hodet og feire oss selv.

Jeg har akkurat vært gjennom min livs beste tid. Russetiden har levert så mye mer enn vi noen gang turte å håpe på, og det har gått over alle forventninger. På dette året har jeg vokst mye, lært mye, og tilegnet meg nye erfaringer på godt og vondt.

Jeg har blitt kjent med utrolig mange mennesker som jeg vet jeg vil ha kontakt med i lang tid fremover, og jeg er sikker på at hver eneste russ har det gjort det samme. Jeg har vært igjennom en tid jeg aldri ville vært foruten, en tid jeg vil se tilbake til og huske som en utrolig opplevelse.

I løpet av denne tiden har vi kommet tettere inn på hverandre enn noen gang. Vi har ledd sammen, grått sammen, jobbet sammen. Vi har motivert hverandre fra start til slutt, og vi har hatt en fantastisk tid sammen.

Russen har aldri fått slått seg til ro noe sted, og har ofte måtte flytte oss av hensyn til alle andre. På en måten har vi lært å gjøre det beste ut av de vanskeligste situasjoner.

Russetiden er en tid jeg aldri ville vært foruten, og som jeg unner hver eneste russ på det høyeste.

Som russepresident har jeg vært godt informert om hendelser, og vært veldig engasjert i russen. Det har vært relativt lite klager på russen, sett bort i fra høylytt musikk og noe forsøpling. Jeg er helt sikker på at nåtidens russ ikke er verre enn hva generasjonene før oss var. Har dere kanskje glemt hvordan det var å være 18?

Vi hører om episoder som russen er involvert i, men hva får folk til å tro at dette handler om russebuksen de har på? Voldtekter skjer, og det ikke bare blant russen. Jeg tror det handler mer om alder og livssituasjon fremfor den faktiske russetiden. Det at all russen skal få tyn for noe én har gjort, blir helt feil.

Jeg har selv vært svært engasjert i russetiden og vært med på det meste som er. Ikke én eneste gang har jeg havnet i en ubehagelig situasjon. Det at mange russ er ufyselige er det bare å avblåse med en gang.

«Russen bruker kvalmt mye penger», sies det. Dette er penger hver enkelt russ selv har tjent inn på en periode på flere år, gjennom deltidsjobbing og dugnadsarbeid. Er det ikke da fortjent at de kan unne seg dette?

Som en gruppe som går sammen for å skape en buss, hvilken erfaring får de ikke ut av dette? En gruppe hvor alle har forskjellige ideer og meninger, men de alle må frem til én beslutning. Betalingsfrister må overholdes, og oppgaver skal fordeles. Arbeidet må utføres innen en bestemt tid og samarbeid med autoriserte personer er en selvfølge.

Man lærer å motivere hverandre, engasjere seg litt ekstra, og å gi på litt i siste liten. Hvilken mestringsfølelse gir ikke det, å se på et ferdig arbeid man selv har stått for? Det er alt annet enn lett, og krever mye av hver enkelt. Man har all grunn til å være stolt for arbeidet man har lagt i det. Ingen har rett til å skulle kritisere russen for dette.

Russefeiringen er helt frivillig. Hva du vil være med på, og hvor mye du vil delta i feiringen er også opp til hver enkelt. Om du er vandreruss, vanruss eller bussruss står du selv helt fritt til å velge hvordan du vil gjennomføre russetiden. Det er til og med en egen forening for edrurussen som ønsker en rusfri russetid, noe som er et flott alternativ. Du er like mye russ av den grunn. Russetiden er hva du gjør det til selv.

Drammen var en av byene som ble rammet av hjernehinnebetennelse. Dette var bare enda en ting som gjorde russen sterkere, og samholdet tettere. Å se russens egen reaksjon på dette viser bare hvilke tanker og følelser som kommer frem i slike situasjoner. Vi er mennesker vi også, ungdom i den mest sårbare alder.

Hva gir dere voksne mennesker rett til å kritisere oss for valgene vi tar? Om det er riktig eller feil, så lærer vi av det uansett. La oss få ha russetiden vår i fred, og unn oss feiringen vi har sett frem til i lang tid. Det er 17 av 365 dager.