– Zucca er ikke i nærheten av kampform

Mens Mats Zuccarello Aasen skjermes fra pressen, mener amerikanske eksperter at nordmannen fortsatt har en lang vei å gå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

New York (TV 2): Mats Zuccarello Aasen prøvde seg på is to ganger forrige uke, men siden torsdag har ikke nordmannen vært å se.

Den offisielle kommentaren fra klubben er at det går fremover, men hovedpersonen selv skjermes fra media - selv en måned etter hendelsen der han fikk en puck i hodet.

Flere leger TV 2 har snakket med understreker at skadeomfanget av hjernerystelser er individuelt, men at det kreves minst to symptomsfrie uker før "pasienten" kan utøve idrett.

- Ikke i nærheten av kampform

Etter at 27-åringen prøvde seg på isøkt sammen med reservene på laget i Flordia torsdag, har ekspertene som så treningen liten tro på at Zuccarello kommer tilbake i kamp i nærmeste fremtid.

- Han så absolutt ikke ut som han var i nærheten av å være kampklar. Jeg oppfattet det mer som en statusoppdatering, hvor han er nå og hvordan han skal gå videre i opptreningen. Etter treningen sa også klubben at det ikke var planlagt noen flere isøkter for ham sammen med lagkameratene. Så det var litt at han sjekket det ut, men hovedsaklig vil han fortsette med å holde seg av isen, og være i ro, sier den erfarne hockeyjournalisten Pat Leonard i New York Daily News.

Leonard følger New York Rangers året rundt, og er så tett man kan komme på klubben. Han har likevel ikke gitt opp håpet om å se nordmannen i finaleserien, dersom New York-laget klarer å slå tilbake mot Tampa Bay Lightning etter 0-2-tapet søndag kveld.

- Det er oppløftende at han er så mye med laget i garderoben, er med dem på reise og virker ikke deprimert. Etter han kom hjem fra OL og hadde brukket hånda virket han tydelig nedfor. Jeg ser ikke den samme frustrasjonen nå, så det gir meg grunn til å håpe på at han kommer tilbake til en eventuell finale. Han er ikke i nærheten av kampform nå, men hvem vet hva som vil skje i en eventuell finale. Jeg tror Rangers håper, men at ingen egentlig vet noe særlig nå, sier han.

- Ble redd

Svenske Carl Hagelin er Zuccarellos beste kamerat på laget, sammen med Derick Brassard. Han innrømmer at han ble redd 24. april.

- Det var ekkelt å se. Han er min beste venn på laget, så når det skjer er klart man blir redd. Uansett hvem det hender med blir man redd, men ekstra redd når det var han. Men nå er han på vei tilbake, og det er det viktigste, sier svensken til TV 2.

Ifølge Hagelin sa Oslo-gutten at han følte seg bra etter isøkten på torsdag, men vil ikke spekulere i når han kan være tilbake med lagkameratene på isen. Men selv om Zucca må se kampene fra tribunen har han de siste ukene kunnet bruke mer og mer tid i garderoben sammen med lagkameratene.

- Det er kjedelig at han ikke er med så klart. Vi savner ham, men det er dessverre ikke noe man får gjort noe med. Han er med så mye som han han, og det er gøy å se han i garderoben. Han bidrar med energi, og får oss til å smile. Han drar alltid noen vitser, så å ha han her betyr mye for laget. Han er en stor spiller, og en stor person. Så vi elsker når han er i garderoben, sier Hagelin med et smil.

- Ikke nok bevisshet rundt hjernerystelser

Leonard mener det er helt riktig at nordmannen skjermes, og ikke presses tilbake for fort. Måten klubben taklet Henrik Lunqvists skade, da han fikk en puck i halsen i vinter, er ifølge New York Daily News-journalisten kritikkverdig.

- Når Lundqvist blir truffet i halsen av en puck lar de ham spille ferdig kampen, og han spiller neste kamp også før de oppdager at han har en delvis avrevet blodåre i nakken. Han ble truffet høyt, og kunne også ha fått en hjernerystelse. Der fulgte ikke klubben de nødvendige forholdsreglene, og jeg tror de er klar over at de må ta sånne hendelser mer alvorlig, sier han

Leonard mener det virker som de nå har lært av Lundqvists skade.

- I Zuccarellos tilfelle tok de han av isen med en gang og sendte han til lege. Jeg er sikker på at klubben har kalt inn de beste spesialistene, uten at jeg vet om de har flydd han noe sted. Men her er det tydelig at de tar forholdsreglene, og det er alltid best å være på den sikre siden, understreker han, og legger til:

- NHL har forsatt ikke kommet opp på det nivået der ligaen bør være når det gjelder kompetanse og bevissthet rundt hodeskader.

NHL har de seneste årene blitt stevnet ved flere tilfeller av familier til tidligere spillere, som døde på bakgrunn av gamle hodeskader som aldri ble behandlet.

I New York Rangers tilfelle døde den tidligere spilleren Derek Boogaard i 2011, 28 år gammel. Dødsårsaken var en overdose av piller og alkohol, etter at han prøvde å komme seg på bedringens vei etter en av mange hjernerystelser som aldri hadde blitt behandlet.

Lukket system

I NHL gir klubbene ut minimalt med opplysninger rundt skader på spillerne, og omtaler det som "overkropp-skader" (upper body injury) og "underkropp-skader" (lower body injury).

Selv om man kan se på TV-bildene at Zuccarello får pucken i hodet, og TV 2 har fått bekreftet fra flere hold at han har en kraftig hjernerystelse, er det minimalt med opplsyninger som klubben gir ut.

For å minimere spekulasjonene mener Leonard.

- Hvis en spiller brekker hånda, så vil du ikke at motstanderne skal få vite det. Men i dette tilfellet vet alle at han ble truffet av en puck i hodet, så man trenger ikke å skjule det. Så jeg vet egentlig ikke hvorfor det er så hemmelighetsfullt. Jeg vil jo også vite mest mulig for å kunne rapportere nyheter. Men jeg tror lag er veldig forsiktige når det kommer til hjernerystelser, fordi det er så individuelt. Så ved å ikke si noe unngår klubben at det spekuleres i når en spiller vil komme tilbake, siden det medesinske apparatet i klubben ikke vet nøyaktig selv, mener New York Daily News-journalisten.

New York Rangers møter Tampa Bay Lightning i Florida tirsdag til kamp seks i semifinaleserien. Lightning leder 3-2 i kamper, og kan sikre seg finalebilletten med ny seier.