Russlands Eurovision-deltaker Polina Gagarina vinket til sin sønn mens hun ble intervjuet av Conchita Wurst under lørdagens finale i Wien. Foto: ESC/NRK
Russlands Eurovision-deltaker Polina Gagarina vinket til sin sønn mens hun ble intervjuet av Conchita Wurst under lørdagens finale i Wien. Foto: ESC/NRK

Russlands MGP-deltaker grovt hetset i hjemlandet

Arrangørene i Wien skal ha sensurert bort buing og piping fra salen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russiske Polina Gagarina, som havnet på andreplass i lørdagens Eurovision-finale, møter sterk kritikk i hjemlandet etter en backstagevideo der hun klemmer og kysser Conchita Wurst på kinnet.

De to fant åpenbart tonen, og Conchita ga Polina sin fulle støtte under arrangementet:

Denne vennskapelige klemmen vakte reaksjoner i hjemlandet. Skjermdump
Denne vennskapelige klemmen vakte reaksjoner i hjemlandet. Skjermdump

– Du fortjener ledelsen. Gi henne applaus, sa han fra rommet bak scenen under lørdagens TV-sending. Den russiske artisten var så gråtkvalt at hun nesten ikke klarte å snakke.

Ifølge The Sydney Morning Herald har den homofiendtlige politikeren Vitaly Milonov rast mot Gagarina:

– Ikke svert Russland med å klemme den perverse europeeren, skal politikeren fra St. Petersburg ha sagt.

Patriark Kirill, overhodet for den russisk-ortodokse kirken, hadde nok helst sett at hun ikke deltok i det hele tatt. Patriarken håpet at hun tapte sangkonkurransen som han beskrev som et «arnested for sodomi» med «skjeggede kvinnelige sangere».

Landets visestatsminister Dmitrij Rogozin tvitret søndag morgen, som en kommentar til en russisk nyhetssak om Eurovision-finalen, at Vesten kommer til å kollapse på grunn av angrepene fra homofile og terrorgruppen IS.

Nyhetsbyrået Sputnik News skriver at Eurovision har en «homoagenda» som gjorde det umulig for Russland å vinne i Wien. At hun likevel kom på andreplass, er derfor mer verdt enn en seier, konkluderer nyhetsbyrået.

– FIltrerte bort piping og buing

28-årige Gagarina har vært under kryssild denne uken. Onsdag begynte hun å gråte under en pressekonferanse da en journalist grillet henne om Russlands anti-homolover, og under finalen lørdag ble det buet fra publikum, til tross for innstendige oppfordringer fra arrangøren om å la være.

Før finalen i Wien gjorde Eurovision Song Contest-ledelsen det klart at fjorårets buing var uakseptabel, og at man derfor ville treffe mottiltak.

– Vi vil gjøre alt vi kan for å unngå samme situasjon med buing mot enkelte land, sa ESC-leder Jon Ola Sand til NRK.

Ifølge Sydney Morning Herald og The Independent tok arrangørene angivelig i bruk avansert lydfiltreringsteknologi for å hindre at piping og buing ble kringkastet verden rundt.