– Om jeg vil anbefale det til dem der hjemme? Bare om du har kontroll! 

Andreas Vangstad overrasket alle - og satte hjertene i halsen på folk i nedoverbakkene.

EGGEMOEN (TV 2): – Det må jeg bare si til de som ser på: Ikke prøv på dette hjemme!

Dag Otto Lauritzen og alle andre som så sensasjonsmannen Andreas Vangstad kjøre utfor med åtte kilometer igjen til mål på den femte og siste etappen av Tour of Norway fikk valuta for pengene. 

Sittende på ramma i en nedoverbakke på våt asfalt, samtidig som han trødde rundt, er ikke noe man ser ofte - ikke engang i de største rittene i verden.

– For en stil! Det der har jeg aldri sett før! Den eneste jeg har sett gjøre det der er Kurt Asle Arvesen da setet forsvant i et ritt for noen år siden, sa TV 2-kommentator Christian Paasche.

– Jeg liker det når det går fort
23-åringen kom som kjent helskinnet fra det og tok en usedvanlig imponerende soloseier.

«Snakkisen» i etterkant av seieren ble selvsagt den uvanlig stilen.

– Jeg liker det når det går fort. Jeg så på Matej Mohoric i VM (for juniorer i 2012, journ. anm.), og det er sikkert der den stilen kommer fra. Jeg vet at det går fortere enn å sykle oppreist på sykkelen, så jeg måtte bare prøve å spare litt og få større luke, sa triumfatoren til TV 2 på vei til podiet.

– Vil du anbefale den stilen til dem der hjemme?

– Bare om det går rett fremover og du har full kontroll!

– Det er bra trøkk!
Lagkompis Kristian Aasvold var ekstatisk idet han fikk vite at Vangstad hadde vunnet, og lot seg også imponere av utforstilen til 23-åringen.

– Det er bra trøkk! Jeg har sett den stilen der før. Jeg så han gjorde det i Hadeland Grand Prix og i Ringerike Grand Prix, så det er effektivt. Det går fort når han setter seg ned der.

– Gjør du det samme selv, eller?

– Nei, jeg har ikke like mye trøkk, så det har neppe like stor effekt, forteller han.

Som de fleste andre var Aasvold overrasket over det Vangstad fikk til mot et felt bestående av flere av verdens hvasseste ryttere.

– Jeg hadde aldri trodd at han skulle bli nummer fem på den kongeetappen, og man tror jo nesten ikke på det når man kommer i mål og får høre det. Det er helt rått. Det er helt uvirkelig.