Norge, Sverige og Finland er vertsnasjoner for jagerflyøvelsen som starter mandag. Foto: Luftforsvaret
Norge, Sverige og Finland er vertsnasjoner for jagerflyøvelsen som starter mandag. Foto: Luftforsvaret

90 jagerfly skal delta i øvelse i Nord-Norge

En av Europas største jagerflyøvelser starter mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2. pinsedag starter luftøvelsen «Arctic Challenge Exercise» med rundt 90 norske og utenlandske jagerfly i luftrommet i Nord-Norge.

Ni nasjoner deltar i den storstilte luftøvelsen som starter mandag. Foto: Luftforsvaret
Ni nasjoner deltar i den storstilte luftøvelsen som starter mandag. Foto: Luftforsvaret

Øvelsen, som er en av Europas største, finner sted i nordområdene fordelt på basene Bodø, Rovaniemi i Finland og Kallax i Sverige, opplyser Luftforsvaret.

Det vil bli aktivitet i luftrommet Bodø, Lofoten og Troms, ifølge luftvingsjef Bård Solheim ved Bodø hovedflystasjon.

Ikke i NATO-regi

I alt rundt 115 fly fra ni land samles til øvelsen som ikke er i NATO-regi, forteller major Stian Roen, som er kommunikasjonssjef i Luftforsvaret.

– To amerikanske skvadroner deltar, de skal være på basen i Kallax. Dette er en nordisk øvelse som er utvidet med flere alliansepartnere, sier Roen til TV 2.

Norge, Sverige og Finland er vertsnasjoner for øvelsen som skal finne sted på tvers av landegrensene frem til 5. juni. Den flernasjonale øvelsen ble gjennomført første gang i 2013, og i år skal også USA, Storbritannia, Tyskland, Nederland og Sveits delta.

«Kan gi et annet lydbilde enn normalt»

Flyaktiviteten vil foregå over Nord-Norge og Nord-Sverige på dagtid, mellom 07.30 og 17.00. Formålet med øvelsen er øve planlegging, ledelse og utførelse av kompliserte luftoperasjoner med andre alliansepartnere. Øvingsscenarioet er en internasjonal krisehåndteringsinnsats under FN-mandat.

På norsk side kommer skytefeltet på Setermoen til å benyttes, og Luftforsvaret opplyser om at øvelsen «kan gi et annet lydbilde enn normalt». Av respekt for helligdagen mandag, vil det ikke foretas lavtflyvning før tirsdag.

I 2013 kritiserte det myndighetsstyrte kringkastingsselskapet «Russlands stemme» øvelsen, og hevdet at «Arctic Challenge» egentlig handlet om militær konfrontasjon med Russland.