Norsk sjokkseier på siste etappe i Tour of Norway

– Nå håper jeg folk vet hvem jeg er, sier Andreas Vangstad (23) til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Alle» hadde forventet en duell mellom Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff, men på den siste etappen i Tour of Norway lurte Andreas Vangstad (23) «alle».

– Helt fantastisk
Team Sparebanken Sør rytteren støtet på riktig tidspunkt og sto distansen på veien mot målgang på Eggemoen. Med armene til værs kunne Vangstad juble for sin aller største triumf i karrieren.

– Det var helt fantastisk. Jeg har vist at jeg kan sykle bra oppover. Nå måtte jeg vise at jeg er god på flatene også. Det var helt utrolig at det holdt inn, sier Vangstad til TV 2.

Vangstad er tidligere orienteringsløper, men byttet til sykling i 2012. Tre år senere står han med en etappeseier i Tour of Norway.

– Nå håper jeg folk vet hvem jeg er, sier Vangstad.

Imponerte Hushovd
En som garantert vet god hvem Vangstad er, er Thor Hushovd. Den pensjonerte proffrytteren er inne på eiersiden i Team Sparebanken Sør og var ifølge sportssjef Atle Kvålsvoll imponert over Vangstads prestasjon.

– Dette er klasse. Virkelig klasse. Det spørs hvor lenge vi får beholde ham. Det er klart folk legger merke til dette. Thor (Hushovd) var selv på tråden. Han var mektig imponert, sier Kvålsvoll til TV 2.

Se de avgjørelsen fra søndagens etappe i videovinduet øverst på siden!

Fredrik Galta fulgte opp lørdagens femteplass med å bli nummer to på den avsluttende etappen. I det som var igjen av hovedfeltet vant Alexander Kristoff spurten og sikret seg dermed den grønne poengtrøyen. Edvald Boasson Hagen ble nummer 17.

– De to (Vangstad og Galta) har prestert bra på flere etapper. Det er imponerende, sier Kristoff til TV 2.

Jesper Hansen vant Tour of Norway sammenlagt. Odd Christian Eiking vant ungdomskonkurransen.

Solid laginnsats
Søndagens sensasjonsseier er imidlertid ikke første gang Vangstad imponerer i årets Tour of Norway. På kongeetappen til Rjukan klatret han bedre en stjerneryttere som Bauke Mollema, Frank Schleck og Amets Txurukka på veien mot femteplass.

I målområdet på Eggemoen søndag ble Vangstad omkranset av strålende fornøyde lagkompiser etter seieren. Team Sparebanken Sør har meget god grunn til å juble for vel gjennomført ritt.

– Det er fantastisk bra. Helt utrolig. Jeg forstår det nesten ikke, sier lagkompis og vinneren av klatretrøyen i Tour of Norway, Vegard Robinson Bugge, til TV 2.

– Klatretrøye, etappeseier og femteplass til Vangstad på kongeetappen. Det er helt rått.

Åttemannsbrudd
En gruppe på åtte ryttere fikk gå etter 30 kilometer: Vegard Breen (Lotto-Soudal), Jaroslav Popovytsj (Trek), Reihs (Cult Energy), Tim Kerkhof (Team Roompot), Arthur Vanoverberghe (Topsport Vlaanderen), Alexander Wetterhall (Tre Berg-Bianchi), Amund Grøndahl Jansen (Joker), Marius Hafsås (Team FixIT.no).

På den første innlagte spurten i Noresund var det svenske Wetterhall som triller først over streken foran Grøndahl Jansen og Vanoverberghe. 

Hovedfeltet, anført av de signalgule Tinkoff-Saxo-rytterne, hadde full kontroll på bruddet og hold avstanden stabilt på mellom to og tre minutter. Vel fremme i Hønefoss tok Wetterhall tre nye poeng på den innlagte spurten med Grøndahl Jansen og Popovytsj på de neste plassene.

Avgjørende Vangstad-støt
Etter første passering over målstreken på Eggemoen dannet det seg en norsk trio i front. Grøndahl Jansen, Hafsås og Breen jobbet bra sammen. Drøyt 15 kilometer før mål måtte imidlertid Grøndahl Jansen trekke inn årene da Hafsås satte opp tempoet. 

Duoen Breen og Hafsås tok fatt på den siste runden i ledelse og fikk besøk av Andreas Vangstad 4,5 kilometer før mål. Det høye tempoet gjorde at Hafsås måtte si takk for seg – med 2,2 kilometer klarte heller ikke Breen å holde ryggen til Vangstad. 

På de siste to kilometerne prøvde en rekke av kanonene i hovedfeltet å hente Vangstad, men ingen lyktes. Dermed kunne Vangstad strekke armene i været som vinner av sisteetappen i Tour of Norway.