Rachael (37) er 173 cm høy og veier 18 kilo. Trygler om hjelp for å overleve

– Jeg heter Rachael og jeg trenger hjelp, bønnfaller den amerikanske kvinnen på en video som nå får internett til å gløde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rachael Farrokh fra San Clemente, California er kortpustet og svært syk. Hun har lidd av anorexia i mer enn ti år, og nå frykter hun at hun kommer til å dø av sykdommen.

Trygler om hjelp

De siste ti årene har Rachael blitt behandlet for blodpropp, ødem, hjertesykdom, lever- og nyresvikt. Hun er nå på et kritisk punkt, og både hun og ektemannen frykter at hennes dager er talte hvis hun ikke blir bedre.

– Vi trenger hjelp. Ellers har jeg ikke sjanse, sier Rachael kortpustet fra sofaen.

Rachael og Rod før sykdommen til Racael kom ut av kontroll for ti år siden. FOTO: Facebook/Rachael's Road to Recovery
Rachael og Rod før sykdommen til Racael kom ut av kontroll for ti år siden. FOTO: Facebook/Rachael's Road to Recovery

Se det rørende som skjedde i videoen øverst i saken!

Pleies av mannen

Ektemannen hennes, Rod Edmondson, fungerer nå som konas pleier 24 timer i døgnet. Han har måttet si opp jobben sin for å ta vare på kvinnen han elsker.

Det finnes kun en klinikk som er villige til å ta imot kvinnen som er så tynn at hun er under minimumskravet for å få behandling, men ekteparet har ikke råd til å oppsøke dem. I april la de ut en video på Youtube, der de bønnfaller om hjelp. Mannen hennes har også opprettet en side hvor folk kan donere penger.

Gledessjokk

De sjokkerende bildene av den syke kvinnen har fått tusenvis av mennesker til å bidra. Etter få dager hadde de fått inn 6000 dollar. Rachel kunne ikke tro sine egne øyne og begynte å gråte av glede.

– Vi kommer til å klare det. Takk! Sier hun.

PLEIETRENGENDE: Rachael er 173 cm høy og 18 kilo. Hun trenger hjelp til absolutt alt. Facebook/Rachael's Road to Recovery
PLEIETRENGENDE: Rachael er 173 cm høy og 18 kilo. Hun trenger hjelp til absolutt alt. Facebook/Rachael's Road to Recovery

Siden har videoen gått viralt på nettet, og alle de store amerikanske TV-kanalene har omtalt saken. Dette har fått folk fra hele verden til å gi små og store beløp. Rachel nå fått over 160.000 dollar.

Vanskelig å få hjelp

Også i Norge sier mange som sliter med spiseforstyrrelser at de ikke får den hjelpen de føler de behøver. TV 2 har tidligere fortalt om Elise Amanda Nyheim (18) som oppsøkte hjelp for bulimi flere ganger, men fikk nei fordi hun ikke var tynn nok. 

Som et resultat raste hun ned ytterligere ti kilo i vekt. Hun sier i ettertid at hun kunne blitt mye fortere frisk hvis hun hadde fått hjelp tidligere. 

– Min opplevelse er at helsevesenet kun ser kroppen og vekten. Du får ikke ordentlig hjelp før du er tynn nok. Og det skremmer meg virkelig. Noe må gjøres, dette er så absolutt ikke greit skrev hun i en kommentar på TV 2 i begynnelsen av mai.

Også mennesker som er for tynne, som i Rachaels tilfelle, sliter med å få plass på spesialklinikker.

Få med god nok kunnskap

Dr Tim Walsh er spesialist i spiseforstyrrelser ved psykiatrisk institutt ved Columbia university i New York. Han sier til CNN at det bare finnes et fåtall personer som har kompetanse til å hjelpe mennesker som er så syke som Rachael.

Medisinsk behandling for sult og psykologisk støtte er to likeverdige faktorer i behandlingen. Kaloriinntaket må økes veldig gradvis slik at det ikke oppstår medisinske komplikasjoner. Ved for hurtig tilføring av næring, kan hjertet svikte.