FOTO: Sara Johannessen / SCANPIX
FOTO: Sara Johannessen / SCANPIX

Bare halvparten søker om erstatning i voldtektssaker

Halvparten av de fornærmede i voldtektssaker søker om erstatning fra staten. Altfor få benytter seg av ordningen, mener Kontoret for voldsoffererstatning (KFV).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fornærmede i voldtektssaker kan få erstatning fra staten selv om voldtektsanmeldelsen har blitt henlagt, påpeker KFV.

– Det er fortsatt flere som anmelder enn som søker erstatning. Det er viktig at bistandsadvokatene opplyser ofrene om muligheten til å få erstatning, selv om straffesaken blir henlagt. Ordningen blir brukt for lite, sier informasjonsansvarlig Ivar Andre Holm ved KVF til Aftenposten.

KFV har de siste fem årene i gjennomsnitt behandlet 580 søknader om erstatning etter voldtekt hvert år. Hvert år i denne perioden var det i gjennomsnitt 1.100 anmeldte voldtekter.

Holm opplyser at mange som tar kontakt, nøler med å søke erstatning fordi de er redde for at politiet eller gjerningsmannen skal tro at de har et økonomisk motiv. Samtidig er det slik at langt fra alle som ber om erstatning, får søknaden innvilget, påpeker Lisa Arntzen i DIXI ressurssenter.

– Man må være mentalt forberedt på det også. For dem som ikke har fått erstatning, kan avslaget oppleves som nok et nederlag, sier hun. (©NTB)