Tre fisketurister omkom 

Tre fisketurister er funnet omkommet etter at båten deres gikk rundt i området ved Gjesværstappan i Nordkapp kommune, melder Hovedredningssentralen Nord-Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er liten grunn til å tro at de tre er norske statsborgere, melder Hovedredningssentralen på Twitter.

– De tre omkomne flys med Seaking-helikopter til Hammerfest for identifikasjon. Der vil politiet ta over arbeidet, sier redningsleder Frode Iversen i Hovedredningssentralen Nord-Norge til TV 2 lørdag kveld. 

Båten er leid på en fiskecamp i Gjesvær, og er 23 fot lang. Båten er nå fraktet til Hammerfest hvor den gjennomgår tekniske undersøkelser. Politiet vil prøve å finne ut om det var noen feil ved båten, eller om ulykken har andre årsaker.  

Tre menn

Politiet i Vestfinnmark har nå tatt over saken.

– Vi jobber i Gjesvær med å finne ut årsakssammenheng. Vil prøver å finne ut hva som har skjedd. I Hammerfest jobbes det for å identifisere de tre, sier operasjonsleder Andreas Vesterhus i Vestfinnmark politidistrikt.

Han forteller TV 2 at det dreier seg om tre menn og at det bare var dem i båten.

– Det er ingen grunn til å tro at det var flere i båten enn de tre. Det er ikke meldt noen savnet, sier Vesterhus. 

Mulig tyske fiskere

En privatperson varslet hovedredningssentralen klokken 19:52. Meldingen var at en båt med tyske fisketurister hadde kantret og at det var personer i vannet.

– Vi kan ikke bekrefte at det var tyske fisketurister det var snakk om, sier Iversen.

Da redningsmannskap kom til stedet klokken 20:08 båten fløt båten med baugen opp.

Hadde på seg flytedress

Alle de tre hadde på seg såkalte flytedresser, men ikke redningsvester, opplyser Redningsselskapet overfor TV 2. De tre ble funnet i området rundt båten, og det vites ikke hvor lenge de har ligget der.

Obduksjonen vil vise om de døde av drukning eller forfrysning.

Redningsskøyten Gjert Wilhelmsen fikk melding fra Vardø radio og bistod i redningsarbeidet. Tre mannskap bidro fra skøyten.

– Det var et tungt oppdrag. Det er alltid tøft for mannskapet når det er omkomne mennesker i vannet, sier Frode Pedersen, kommunikasjonssjef i Redningsselskapet. 

Et EC225 Bristow-helikopter, nevnte RS Gjert Wilhelmsen, fiskebåten Nordlys og Kystvaktens Harstad var med i aksjonen.

Mange utlendinger dør i norsk sjø

I området skal det være nordlig lett bris og en god del regn. Det skal derimot ikke være høye bølger.

Tidligere i dag meldte TV 2 at flere og flere utenlandske fiskere omkommer i Norge. En femtedel av alle som dør i fritidsbåt i Norge er utlendinger. Mange har lite erfaring med båt, og blir overrasket over hvor tøft det kan være selv på finværsdager langs norskekysten.