Kjetil og Debrah er i ekstase: – Vi er bare så lettet nå

WIEN (TV 2): Europas største musikkfest har sparket igang i Wien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag kveld er det klart for den 60. Eurovision Song Contest i Wien, og når verdens største musikk-konkurranse går i gang, spares det ikke på noe.

Det koker i Wien

I den enorme hallen Stadthalle der konkurransen går av stabelen, er stemningen hektisk og forventningene er skyhøye. Tusenvis av fans har samlet seg, og artister fra 27 land venter spent på om de vil kunne bringe neste års finale hjem til deres land.

I det finalen går i gang koker det i hele Wien, og jubelen fra arenaen kan antagelig høres lang, lang vei.

Ekspertene her mener at Norge har fått en dårlig plassering - mellom Serbia og Sverige, som begge er store favoritter.

Likevel er Debrah Scarlett og Kjetil Mørland spådd å nå opp blant de fem beste, og reaksjonene på det norske bidraget har vært svært positive.

– Det var et hav av følelser og jeg tror aldri jeg har vært så langt inne i denne låten. Nå er jeg bare lettet og klar for å være med på resten av festen! sier Kjetil Mørland etter opptredenen.

– Det var en dramatisk opplevelse. Jeg var så inne i rollen og jeg sang som om det var siste gang jeg fikk synge den på denne jord! sier Debrah Scarlett.

LIKE ETTER FREMFØRELSEN: – Det var en sykt deilig følelse! sier Debrah.
LIKE ETTER FREMFØRELSEN: – Det var en sykt deilig følelse! sier Debrah.

TV 2 tok en prat med MGP-dronning Elisabeth Andreassen lørdag, som for tiden oppholder seg i Spania. Hun er benket foran skjermen i kveld.

– Selvfølgelig heier jeg på Norge! Men jeg holder også en knapp på Sverige i kveld. Og Australia har sneket seg opp som absolutte favoritter, sier hun.

Også i sosiale medier koker det lørdag kveld.

Første land ut er Slovenia med sin låt «Here For You». Maraaya fikk tyn i sosiale medier for sin bruk av hodetelefoner på scenen under den andre semifinalen på torsdag. Men de er på i dag også – og tilbakemeldingene lar ikke vente på seg.

Frankrike når ikke helt fram med sin sang. Mange tror at Lisa Angell ikke ville kommet videre hvis det ikke var for at Frankrike betaler seg rett til finalen.

Israel vinner derimot hele publikum med sin 16 år gamle «Golden Boy», Nadav Guedj. Hele salen og arenaen danser vilt. Og Twitter stemmer med.

TV 2s reporter melder om trampeklapp under Israels fremførelse.

HEIA NORGE: TV 2s Eurovision-reporter, Margrethe Miljeteig, heier på Norge i presserommet i Wien. Foto: TV 2.
HEIA NORGE: TV 2s Eurovision-reporter, Margrethe Miljeteig, heier på Norge i presserommet i Wien. Foto: TV 2.

– Hadde folket her valgt, ville Israel vunnet hele konkurransen, sier Margrethe Miljeteig om Nadav Guedj med «Golden Boy».

Negativ til eget land

Storbritannias låt «Still In Love With You» blir ikke like godt mottatt. 

Ikke en gang Storbritannias eget folk liker bidraget til Electro Velvet, som har fått elendig kritikk på hjemmebane. Det «Great Gatsby»-inspirerte nummeret faller heller ikke i smak hos Twitters ivrige skribenter.

Litauens Monika Linkytė og Vaidas Baumilas hete kyss på scenen faller ikke i smak hos fansen. Heldigvis gikk kysset bedre nå enn under en av øvelsene, da Vaidas klinte til så hardt at Monika begynte å blø neseblod.

Elsker Norge

– Publikum veivet med flagg og lykter, hoppet opp og ned og sang med til Norges ballade, melder Miljeteig fra Wien.

Det er ingen tvil om at Debrah Scarlett og Mørland sang seg inn i hjertet på publikum i Wien.

Sverige er fremdeles favoritter

Måns Zelmerlöw fyller Stadthalle med enormt mye energi. Ikke siden Israels oppteden har det vært så mye liv.

Det er ikke bare Måns Zelmerlöws låt som imponerer Europa. Den kjekke 28-åringen blir omtalt som konkurransens heiteste deltaker.

«Det er irriterende hvor bra han synger og hvor heit han er», skriver en fan på Twitter.

Folket elsker Australia! Stemningen løfter taket i Wien. Hele greenroom og hele salen danset under Guy Sebastians «Tonight Again».

Artistene danser og synger med, publikum går bananas og i presserommet glemmer journalistene å skrive.

Polske Monika Kuszyńska var i en tragisk ulykke i 2006, og har siden sittet i rullestol. Hun trodde lenge drømmen om å bli artist var knust for alltid, men i 2012 kom hun med sitt første album, og i kveld fikk hun massiv støtte av publikum.

Spanias akrobatiske show ble mottatt med massiv applaus.

Salen følger russiske Polina Gagarinas oppfordring og sang med under hele opptredenen. Det ble en så sterk opplevelse for Polina at hun begynte å gråte på scenen.

Saken oppdateres.