– Snuperasjonen med Edvald har gått fortere enn vi trodde

Her er trenerens plan for å få Boasson Hagen i toppform til Tour de France.

GEILO (TV 2 Sporten): Lørdagens fjerde etappe ble kanskje ikke den oppturen Edvald Boasson Hagen hadde håpet på.

En 11. plass var noe unna det enkelte hadde spådd på forhånd, men i et større perspektiv har 28-åringen vist en form denne uken som få hadde sett for seg etter et lengre skadeavbrekk.

Blant annet er han bare ett fattig poeng bak Alexander Kristoff i kampen om spurttrøyen.

– Det er kjempebra og jeg er kjempeoptimist. Det er godt å se at han er misfornøyd etter ikke å ha vunnet, sier trener Fredrik Mohn etter lørdagens etappe.

– Var nesten likegyldig til ikke å vinne
Å ikke vinne er noe nordmannen dessverre har blitt vant til de siste årene. 20. juni 2013, i det norske tempomesterskapet, var siste gang han vant et sykkelritt. Med to pallplasseringer på de første fire etappene i Tour of Norway ser han imidlertid ut til å være på vei mot noe som ligner gammel storhet.

– Vi var egentlig forberedte på at snuoperasjonen med Edvald skulle ta lengre tid - det har gått fortere enn vi trodde det skulle gå. Så jeg er veldig optimistisk. I to år var han nesten likegyldig til ikke å vinne fordi det ikke var jobben hans, men nå er han igjen i en posisjon hvor han vil vinne, sier Mohn.

– Hva er målet? Å ta han tilbake der han en gang var, eller ta han enda lenger enn der han var en gang i tiden?

– Først må han jo tilbake til der han var. Resultatmessig vil vi ha det han oppnådde i yngre alder, så vi vil ha han der han var. Men han har jo ikke vært der på en stund, og det er vanskelig å vite hva som skal til. Mange momenter spiller inn.

– Hvor jeg er formmessig? På Geilo!
Mer enn syv uker var Edvald satt ut av spill etter at han brakk kragebenet i Gent-Wevelgem i slutten av mars.

– Hvor jeg er formmessig? På Geilo! Neida, det vanskelig å si, men jeg er ikke akkurat på 100 prosent enda. Jeg har mer å gå på, sa han etter den fjerde etappen.

Også treneren hadde vansker med å si akkurat hvor MTN Qhubeka-rytteren er i løypen.

– Jeg vil håpe at han er på 50 prosent! På en god 50. Jeg liker det jeg ser, og er fornøyd med det vi har fått til på såpass kort tid, sier Mohn.

I nærheten av toppform eller ikke: målet er uansett å først være så sterk som mulig under sommeren Tour de France. 

– Det han holder på med nå er med fokus på Touren. Alt vi gjør nå er et steg på veien dit. Neste uke skal han sykle Tour des Fjords, så er det en uke med pause, før han skal til Frankrike og sykle Critérium du Dauphiné. Deretter er det NM og så Touren. Sesongplanen ble jo forskjøvet med kragebeinsbruddet, men han fikk i alle fall inn en veldig god treningsperiode.

Ikke høyde - men hurtighetstrening
Uken etter Fjords skal i hovedsak være en rolig en, men skal også bestå av en del «pisk», som Mohn kaller det. «Vi må forsøke å holde trøkket». 

Som vanlig har Boasson Hagen ikke planlagt å legge inn et treningsopphold i høyden, i motsetning til mange av rivalene sine.

– Vi har bare gjort det et par ganger, og det ga ikke så stort utbytte. Og da var det stort sett fordi laget hadde en plan med å gjøre det. Dersom MTN bestemmer seg for et høydeopphold så drar vi jo, men vi har aldri brukt det som en del av vårt treningssamarbeid. 

Mohn ble hentet tilbake som 28-åringens trener før denne sesongen. På spørsmål om hva Boasson Hagen gjør annerledes i år enn i fjor, er svaret til Mohn de følgende:

– Vi fokuserer på styrke og hurtighetstrening, og treningen han gjør skal være strukturert for å bygge opp den siden av kapasiteten hans. Nå skal det sies at han har et godt grunnlag fra det han har gjort tidligere, men han har mistet den avslutningen han trenger for å vinne. Derfor gjør vi ting vi vet har fungert tidligere. Det er mange måter å trene styrke på, og vi har ikke akkurat funnet en den perfekte resepten, men det virker for han, forklarer han, og legger til:

– Som trener og utøver må man alltid ha i bakhodet: «om vi gjør det samme som alle andre, hvorfor skal vi da bli bedre enn de? Hva kan vi finne?». Vi vet at Kristoff og Ørn holder på med sine ting og har funnet sin greie. Vi må finne vår.