ØKE PRESSET: Lars Bohinen(45) hyller Tom Høglis initativ til å vise sin avsky mot Qatar. Her er 45-åringen avbildet under Sandefjord-kamp.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ØKE PRESSET: Lars Bohinen(45) hyller Tom Høglis initativ til å vise sin avsky mot Qatar. Her er 45-åringen avbildet under Sandefjord-kamp.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Boikott-Bohinen roser Høgli

Lars Bohinen mener spillerne må sette press på FIFA i Qatar-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sandefjord-treneren er den eneste i Norge som har boikottet en landskamp på politisk grunnlag. Bohinen(45) nektet å spille for Norge mot Frankrike på nittitallet, for å markere sin avsky mot landets atomprøvesprengninger i Stillehavet.

Nå håper han Tom Høgli lykkes med sin plan om å få toppspillere med på et opprop mot de slavelignende forholdene anleggsarbeiderne i Qatar lever under.

– Det Høgli gjør er veldig bra. Spillerne må markere seg i denne saken. Klarer man å skape en sterk spillerbevegelse, er det det aller sterkeste kortet man har. Det vil kunne sette et skikkelig press mot FIFA – som må ta ansvaret for å legge press på Qatar.

– Politisk nivå

Han er nemlig ikke imponert over at Fotballforbundet så langt har nøyd seg med å skrive et brev til FIFA.

– Dette må opp på et høyt politisk nivå. Det er der det ligger, og de norske fotballpolitikerne må gjøre alt de kan formelt inn mot FIFA for å få dem til å sette i gang skikkelige tiltak. Dette er slavearbeid, der voksne mennesker ofrer livet. Det sier seg selv at det er uholdbart, mener Bohinen.

Selv om han valgte å boikotte en landskamp i sin tid, er han usikker på om boikott er et riktig virkemiddel for spillerne denne gangen.

– Det er mange reaksjonsformer, men jeg tror at med noen av de største spillerne i verden som engasjerer seg i saken, så har man størst mulighet til å få gjort noe inn mot arrangøren.

– Vikitig for meg

Han mener det er svært viktig at idrettsutøvere engasjerer seg i samfunnsdebatten.

– Jeg boikottet kampen mot Frankrike fordi det var viktig for meg den gange å si i fra. Selv om jeg i ettertid har blitt husket som mannen som manglet én landskamp, humrer han.

Bohinen står nemlig med 49 landskamper i statistikken, og mangler med det den ene kampen for å komme i den gylne 50-kampsklubben.

– Det er litt kjedelig. Men i ettertid har det ikke hatt noen større konsekvenser enn at jeg bare får to, i stedet for fire gratis billetter til alle landskampene på Ullevaal, ler Bohinen.