Begynte å sykle for tre år siden og skulle ikke delta – men klatret fra verdensstjerner

– Han viste et nivå Sykkel-Norge ikke visste at han hadde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

RJUKAN (TV 2 Sporten): Torsdag kveld feiret han Grand Prix-avansement med Morten Mørland og lagkameratene i Team Sparebanken Sør.

Fredag feiret han en prestasjon som overrasket så godt som alle – og satte mange av verdensstjernene i Tour of Norway i forlegenhet. 

OVERRASKELSESMANNNEN: Andreas Vangstad.
OVERRASKELSESMANNNEN: Andreas Vangstad.

Andreas Vangstad er navnet. 23-åringen som slo Lars Petter Nordhaug, Alexander Kristoff, Bauke Mollema, Fränk Schleck, Davide Rebellin, Amets Txurruka og hva de heter på den spektakulære tredje etappen over Gaustakneet. 

I mål ble han nummer fem – en plassering han også har i sammendraget foran de to siste etappene.

Og det etter å ha satset på sykling i hele tre år.

Skulle egentlig ikke delta
– Jeg byttet over til sykling fra orientering i 2012, var det vel, og det har jo blitt ganske bra på kort tid, sier han beskjedent til TV 2 etter målgang.

TV 2s sykkelekspert og kommentator Johan Kaggestad er noe mer raus med ordene.

– Jeg kjenner litt til han, og jeg visste at han var god, men det er jo j***** imponerende. Han har en vanvittig kondisjon, og ble nummer syv i U23-VM i fjor. Han har hatt en imponerende vårsesong, men var egentlig ikke satt opp til dette rittet. Han skulle sykle Tour des Fjords i stedet, men syklet såpass bra i Ringerike og Hadeland for snart to uker siden at han kom inn på laget for Fridjtof Røinås. Så der har du jo overskriften din! sier Kaggestad.

På spørsmål om hvor langt han kan nå i årene som kommer, svarer hovedpersonen: «Jeg vet ikke, det får vi se». 

Kaggestad gleder seg til det som måtte komme.

– Han er en veldig stillferdig fyr, men han er utrolig god til å trene og har en voldsom vilje og disiplin. Jeg tror han kan nå veldig langt. Det han viste i bakken... Det var et nivå som Sykkel-Norge ikke visste at han hadde. Han har lagt til en ny dimensjon - tempostyrken har han jo. 

– Et stikk fra Kvålsvoll
På spørsmål før start om han skulle prøve seg i brudd, var svaret «nei», etterfulgt av:

– Jeg skal bare komme meg opp den bakken.

Opp bakken syklet han raskere enn de fleste - også raskere enn lagkamerat Carl Fredrik Hagen, 23-åringen som er kjent som en klatrespesialist og gikk fra terrengsykling til landeveien foran denne sesongen.

– Nei, jeg kjenner ikke til andre orienteringsløpere som er syklister. Det er jo litt som med Hagen, også. Atle Kvålsvoll (sportsdirektør i Team Sparebanken Sør) har hentet gode ryttere, og det er jo litt spesielt at det er en fra Sparebanken Sør som er best av de norske og i tillegg har Vegard Robinson Bugge i klatretrøyen. De fleste hadde jo forventet at Joker skulle være sterkest. Det er et lite stikk fra Kvålsvoll, sier Kaggestad humoristisk.