Australia er ny storfavoritt –  satser alt for MGP-seier

WIEN (TV 2): Guy Sebastian (33) sjarmerer under prøvene og rykker oppover på bettinglistene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når finalen i årets Eurovision Song Contest går av stabelen lørdag kveld, er Australia med for aller første gang i historien. 

Og når Australia skal være med, overlater de ingenting til tilfeldighetene. De sender nemlig sin aller beste mann, superstjernen Guy Sebastian (33), og de har betalt enorme summer for å sende han rett til lørdagens finale.

Han har allerede klart det ingen før har prestert i hjemlandet, nemlig å levere syv album som solgte til mangedobbel platinum og seks singler som alle havnet øverst på hitlistene. Kanskje er han også derfor mannen som kan gi Australia en seier i verdens største musikk-konkurranse.

Vil bli ferdig med det

På en pressekonferanse som ble holdt fredag kveld, avslørte Sebastian at han kjenner på presset om å prestere for Australia.

STORFAVORITT: Australske Guy Sebastian sjarmerer med sin lystige R&B-låt Tonight Again og har rykket oppover på bettinglistene. Foto: AFP PHOTO / DIETER NAGL
STORFAVORITT: Australske Guy Sebastian sjarmerer med sin lystige R&B-låt Tonight Again og har rykket oppover på bettinglistene. Foto: AFP PHOTO / DIETER NAGL

– Jeg er klar. Nå vil jeg bare bli ferdig med det. Vi har vært gjennom øvelse etter øvelse, og det bygger seg opp mer og mer. Nå vil jeg ha det overstått så jeg kan puste igjen, forteller han.

– Jeg er et kokurransemenneske, og det ville vært en skam for Australia om jeg havnet aller nederst så ingen vil ha oss med noen gang igjen, sier han.

Storfavoritt til å vinne

Det er imidlertid lite som tyder på at Guy Sebastian vil ha grunn til å skamme seg når resultatet er klart lørdag kveld.

I Wien er Sebastian mottatt med stor glede, og i gatene synges det «tonight so good, tonight so goood», og mange har kjøpt inn australske flagg for å vise sin støtte og beundring for nykommeren og R&B-hiten. 

Hør låta i videoen øverst i artikkelen!

For den norske delegasjonen er det ingen tvil om at Australia, sammen med Sverige og Belgia, er en stor favoritt. 

Ble møtt med vill jubel

Da Sebastian sto på scenen under den avgjørende jury-prøven fredag kveld var publikum ville, og det ble applaus, allsang og jubel. Også i greenroom, der Debrah jublet: 

– Jeg blir så fylt av glede av denne låta!

Opptredenen var så imponerende at Australia rykket opp på bettinglistene og har blitt en storfavoritt. 

– Vi er helt slått ut av hvor varm velkomst vi har fått i Eurovision, fra både publikum og de andre artistene, sier Sebastian på pressekonferansen.

Tror ikke selv på seier

Guy Sebastian avslører imidlertid at han ikke tror han vil vinne:

– Jeg har puttet pengene mine på Sverige. Jeg elsker virkelig Norge også, sier han.

Mange har utrykt sin overraskelse over at landet, som tross alt befinner seg på andre siden av kloden, skal være med i Europas store musikk-konkurranse.

Avgjørelsen kom brått på alle mann, og Australia måtte godta en rekke krav, deriblant å arrangere finalen i et europeisk land dersom de vinner – og likevel betale.

Sterk Eurovision-tradisjon i Australia

Engasjementet skyldes den mangeårige Eurovision-tradisjonen som er godt forankret i Australia. Guy Sebastian forteller at han har sett Eurovision hele oppveksten, men aldri vært en del av det.

– Det er rart, men også veldig fint, å være her, sier han.

Sebastian fikk en pangstart på karrieren da han vant den aller første sesongen med australske Idol i 2003, og rett før fristen ble han valgt ut til å representere Australia.

Tre dager før bidraget måtte leveres til Eurovision, var Sebastian i totalt villrede da han tilfeldigvis møtte på en gammel musiker-kompis. Sammen drodlet, bannet og svettet de i tre dager, og resultatet ble den lystige låta Tonight Again.