Fotballforbundet snur - tillater bruk av regnbueflagg

Men Norges Fotballforbund vil fortsatt ha en redegjørelse fra Lyn om bruk av regnbueflagg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før 16. mai-kampen ønsket Brann-supporterne å bruke regnbueflagget som cornerflagg for å markere seg i #tacklehomophobia-kampanjen.

Gjert Moldestad krever nå unnskyldning fra NFF. Se intervjuet øverst i saken!

Men da klubben sjekket med Norges Fotballforbund(NFF) om det var greit med en markering fikk klubben og supporterne en nedslående beskjed. De fikk ikke lov til å markere kampanjen og NFF henviste til FIFAs reglement.

Forbundet snur etter FIFA-kontakt

Brann-supporterne tok saken videre ned Martin Endermann i organisasjonen «Fotballfans against Homophobia». De fikk et annerledes svar fra FIFA.

– Takk for informasjonen om den interessante markeringen som involverer regnbueflagg som hjørneflagg hos SK Brann i Norge. Sett fra juridiske og markedsmessige perspektiver, er vi glade for å informere dere om at vi ikke har noen problemer med at en liga eller et landslag eller klubblag bruker regnbueflagg som hjørneflagg. Med tanke på denne saken, vil ikke bruk av regnbueflagg bryte noen av FIFAs spilleregler. Vi anser det heller ikke som kommersiell reklame, skriver Gerd Dembowski, leder for Mangfold og Antidiskriminering i FIFA, gjengitt hos fotballbladet Josimar.

Dermed åpner FIFAs reglement for slike markeringer, stikk i strid med det Fotballforbundets begrunnelse til Brann. Etter dagens nye opplysninger har NFF vært i kontakt med FIFA. Nå gjør de helomvending i saken.

– Vært i kontakt med FIFA og har fått bekreftet at en oppmykning av regelverket. Det var vi ukjent med. Dette var vi ukjent med basert på internasjonalt regelverk slik vi tolket det. Hvorvidt det er endringer enn annen tolkning er usikkert. Vi har kun hatt muntlig kontakt, sier kommunikasjonssjef Yngve Haavik til TV 2.

– Etter det vi forstår har FIFA gjort en justering og vi vil ikke legge hindringer på slike markeringer. Det synes Fotballforbundet er positivt, fortsetter Haavik.

Gjert Moldestad er Brann-supporter og en forkjemper for homofiles rettigheter. Han er ikke imponert over NFFs håndtering av saken.

– Det er gledelig at de snur i saken, men det skal mer til at det er en ny endring i regelverket og at det er derfor det blir en endring hos dem. Jeg synes at NFF bør gå ut å si unnskyld og unnskyld til Brann. De har nektet en klubb å ha en fantastisk flott markering, sier Moldestad til TV 2.

– De har blitt gjort oppmerksom på dette hele tiden og det er først i dag at de snur. Det synes jeg er trist, så jeg håper at de kommer ut og sier unnskyld også, fortsetter Moldestad.

Ingen unnskyldning

Unnskyldningen må nok Moldestad se lang etter.

– Vi kan ikke be om unnskyldning for at vi til enhver tid arbeider for å operere innenfor det internasjonale regelverket. På det tidspunktet vi fattet vår beslutning, hadde vi ingen grunn til å tro at FIFAs regelverk åpnet for dette, forklarer Haavik til TV 2.

– Vi er glade for de nye signalene vi får fra FIFA i dag, og vi vil gjennomgå NFFs regelverk når vi har fått en skriftlig bekreftelse fra FIFA. Vi ønsker det samme. Fotballen skal være for alle, og vi aksepterer ikke diskriminering i fotballen, fortsetter han.

Lyn risikerer fortsatt straff

Saken har vekket et stor engasjement, og i 2. divisjonskampen mellom KFUM Oslo og Lyn trosset Bastionen Fotballforbundets nekt og brukte regnbueflagget som cornerflagg.

Aftenposten avslørte at Oslo-klubben risikerte straff for å ha trosset Fotballforbundets flagg-nekt. Haavik bekrefter til TV 2 at Fotballforbundet fortsatt ønsker en redegjørelse fra klubben.

– Det er naturlig for oss å be om en forklaring, bekrefter NFF-sjefen.

– Uten at jeg skal forskuttere noe så setter dagens signaler saken i et annet lys. Det er opp til Påtalenemda å behandle den redegjørelsen, forklarer Haavik.

TV 2 har ikke lyktes med å få kontakt med Arrangementansvarlig Dag Vestlund i NFF fredag ettermiddag.