Foreldre må betale rektors lønn

Norske kommuner bruker foreldrebetaling i SFO til å dekke andre utgifter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dårlig kommuneøkonomi har ført til at en rekke kommuner de siste årene har økt egenandelen på skolefritidsordningen. 

I Hobøl kommune betalte foreldrene i 2014 i gjennomsnitt 26.000 kroner pr. barn i SFO. Ifølge kommunens eget regnskap var utgiftene til SFO 25.000 kroner pr. barn.

Ifølge kommuneregnskapet satt Hobøl dermed igjen med et overskudd på driften av SFO 1000 kr per barn i SFO.

– Rektors lønn er SFO-utgift

Ordfører Håvard Wennevold Osflate (Ap) bekrefter regnskapstallene, men mener de er misvisende.

Han mener deler av rektors lønn også må regnes som SFO-utgift.

– I tillegg til utgiftene som går til lønn til ansatte, mat og aktiviteter så bruker vi også noen penger til å administrere SFO. Rektorene har det ansvaret. Derfor tar vi noen administrative ressurser inn i selvkostregnskapet, sier ordfører Håvard Wennevold Osflate (Ap) til TV 2.

– Men rektor ville vært her uansett?

– Rektor ville vært her uansett, men det er sånn at rektor bruker deler av sin tid til å administrere SFO, sier Wennevold Osflate.

MISFORNØYDE: Familien Lynne mener de får lite valuta for SFO-pengene. Foto: TV 2
MISFORNØYDE: Familien Lynne mener de får lite valuta for SFO-pengene. Foto: TV 2

Klager på inneklima

Foreldre ved Knapstad barne- og ungdomsskole i Hobøl har tidligere sendt brev til ordføreren fordi de ikke er fornøyde med skolefritidsordningen.

SFO har i et og et halvt år holdt til i midlertidige lokaler på skolen. Foreldrene mener lokalene er for trange og at inneklimaet er for dårlig. Rommet som er i bruk har ikke vinduer som kan åpnes.

– Kommunen skriver på sine nettsider at SFO drives etter selvkostprinsippet. Når du forteller dette, så skjønner vi jo at ikke alle pengene går til SFO, sier forelder Hilde-Merethe Lynne til TV 2.

– Det kan jo ikke være riktig at vi skal betale rektors lønn, mener hun.

– Vi har jo lenge lurt på hvordan de pengene vi betaler brukes. Det er jo forferdelig at vi skal være med på å dekke hull i regnskapet til kommunen som sliter økonomisk, sier Øyvind Lynne.

– Må være øremerket

Også leder av kommunalt foreldreutvalg i Hobøl kommune, er overrasket over TV 2s opplysninger.

– Slik kan det ikke være. De pengene må være øremerket og gå tilbake til SFO, sier leder av kommunalt foreldreutvalg Geir Solberg.

TV 2 har tidligere fortalt har egenandelen for SFO har økt betydelig de siste årene. Flere steder må trebarnsforeldre betale opp mot 10.000 kroner i måneden.

Ti kommuner med overskudd

En gjennomgang av kommunenes regnskapstall for 2014 viser at kommunenes kostnader med SFO-ordningen varierer mye. Enkelte kommuner subsidierer skolefritidsordningen med opp til 50.000 kroner. Andre kommuner lar foreldrene betale hele regningen selv.

I ti av landets kommuner viser regnskapet et netto overskudd på driften av SFO. Kommunene forklarer dette med at ulike driftsutgifter som brøyting, vaktmester og og lignende ikke er kommet med i regnskapstallene.