Danske snøt Boasson Hagen for gul trøye

Jesper Hansen gikk til topps på kongeetappen i Tour of Norway.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Edvald Boasson Hagen viste at han er i ferd med å finne tilbake til storformen etter skaden tidligere i sesongen. Selv om danske Jesper Hansen (24) var sterkest på veien mot seier og sammenlagtledelse på Tour of Norways kongeetappe, var det gledelig å se Boasson Hagen trille inn til andreplass i Rjukan.

– Skulle hentet mer
– Det var utrolig tøft over toppen … Opp hele bakken egentlig. Jeg klarte ikke å være med da de stakk. Jeg hentet inn mye (i utforkjøringen). Det var godt, men jeg skulle gjerne ha hentet enda mer, sier Boasson Hagen til TV 2.

– Var du redd i utforkjøringen?

– Nei, jeg hadde heldigvis kjørte gjennom den før. Lars Petter (Nordhaug) har vist meg løypen. Det er flaks at jeg har kjørt gjennom, for jeg hentet de fleste der.

Et solid rykk på vei opp mot toppen på den knallharde stigningen til Gaustaråen var det som skulle til for danske Hansen. Han kjørte også strålende utfor og vant etappen 37 sekunder foran Boasson Hagen. 

– I fjor vant jeg ungdomstrøyen. Jeg føler meg sterkere i år. Jeg følte meg bra i klatringen, så jeg måtte prøve meg. Det føles veldig godt, sier Hansen til TV 2.

Se referat fra etappen øverst på siden!

Med to etapper igjen leder Hansen rittet 38 sekunder foran 2012- og 2013-vinner Boasson Hagen.

– Det er vanskelig å hente inn. Han viste hvor sterk han er. Jeg har i alle fall muligheten til pallen, sier Boasson Hagen.

Team Sparebanken Sør-rytter Andreas Vangstad kjørte i mål til en meget oppløftende femteplass like over minuttet bak Hansen. Alexander Kristoff og Lars Petter Nordhaug kom i mål med en større gruppe ett minutt og 29 sekunder bak den danske seierherren.

Fire nordmenn og en svenske
Etter en del forsøk på å komme seg fri fra hovedfeltet etter starten i Skien, fikk en gruppe på fem ryttere lov til å stikke: Marcus Faglum Karlsson (Tre Berg), Sindre Lunke (Joker), Adrian Gjølberg (FixIT.no), Ole Forfang (Ringeriks-Kraft) og Vegard Robinson Bugge (Sparebanken Sør).

Hovedfeltet virket å være fornøyd med bruddets sammensetning og lot dem på det meste få nesten ni minutters forsprang. Etter hvert stabiliserte avstanden seg og 53 kilometer ut på etappen kunne Forfang trille først over den innlagte spurten i Bø. 

Da bruddet passerte den innlagte spurten i Seljord, var det Lunke som var først over streken. På etappens første kategoriserte stigning til Nutheim klarte ikke mannen i klatretrøyen, Robinson Bugge, å stikke av med førsteplassen. Gjølberg trillet først over streken foran Robinson Bugge i den prikkete trøyen.

Spanjol rykket
Hovedfeltet skrudde opp tempoet gradvis utover etappen og bruddet sprakk opp ved inngangen til stigningen opp til Gaustaråen. En meget frisk Lunke distanserte bruddkollegene, men måtte innse at kreftene tok slutt ganske tidlig i bakken.

Flere ryttere forsøkte å støte seg fri fra front, blant dem Edvald Boasson Hagen, men det var David Lopez som klarte å komme seg fri. Spanjolen fikk etter hvert besøk av Jesper Hansen på veien mot toppen fjellet. 

Tinkoff-Saxo-rytteren virket frisk og rykket fra Lopez ikke langt fra bakkespurten. Han fikk raskt en luke og var førstemann til å passere topp-punktet på Gaustaråen.

Hansen kjørte også strålende i de halsbrekkende utforkjøringen ned til Rjukan og kunne paradere inn til seier. Boasson Hagen leverte strålende utforkjøring og tok andreplassen bak Hansen.