STADIG FLERE: Overlege Jochim Burman har skrevet doktorgrad om stamcelletranplantasjon for MS-syke, og håper å behandle minst 40 pasienter i Sverige i løpet av 2015. Foto: SCANPIX: Terje Bringedal/VG
STADIG FLERE: Overlege Jochim Burman har skrevet doktorgrad om stamcelletranplantasjon for MS-syke, og håper å behandle minst 40 pasienter i Sverige i løpet av 2015. Foto: SCANPIX: Terje Bringedal/VG

Vil gi minst 40 svenske MS-syke stamcellebehandling i år 

Overlege Joachim Burman forstår at mange MS-syke ønsker stamcellebehandling, men anbefaler fortsatt andre medisiner først. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Overlege og forsker Joachim Burman er én av Sveriges fremste eksperter i utviklingen av stamcellebehandling for pasienter med multippel sklerose (MS).

Strengere for norske leger 

Stamcellebehandling for MS-syke har vært tilgjengelig i Sverige i ti år, og ifølge Burman vil trolig 40 pasienter få behandlingen i Sverige i løpet av 2015.

TV 2 har fortalt historien om alenemoren Elisabeth Foss Tjelle (33) som er syk av MS. Hun mener stamcellebehandling er det eneste som kan gi henne livet tilbake, og hun gjør alt for spare opp penger til transplantasjonen i utlandet. 

I Norge finnes et midlertidig behandlingstilbud ved Haukeland sykehus, og hittil har kun tre pasienter gjennomført behandligen. Ifølge professor ved Kompetansesenteret for multippel sklerose, Lars Bø, kan muligens fem norske pasienter få behandlingen i løpet av 2015.

Overlege Burman mener det er tilfeldigheter som gjør at Sverige har kommet lenger enn Norge.

– Delvis er det nok tilfeldig. Vi hadde tidlig mange positive erfaringer, som gjorde at vi benyttet behandlingen, og har gjort det i mer enn ti år. En annen faktor er at leger i Sverige står friere til å velge behandling for pasientene, mens de norske legene er bundet opp av et strengere regelverk, sier Burman.

Bedring og lindring 

Han understreker at stamcelletransplantasjon for MS-syke fortsatt ikke er vanlig, og sier det er omlag 1.500 personer i verden som har gjennomgått den tøffe behandlingen.

Men Burman tror tallene vil øke. 

– På sikt tror jeg denne behandlingen, som er den eneste som potensielt kan kurere MS, kommer til å spille en stor rolle, sier han.

Joachim Burman forteller TV 2 at flere MS-pasienter i Sverige har opplevd store endringer etter stamcelletransplantasjonen.

– I prinsippet har alle en positiv effekt. Men i et pasientutvalg kan vi se se at opp mot 80 prosent av pasientene er uten sykdomstegn fem år etter behandlingen. De som fortsat merker sykdommen har fått lindring, sier Burman. 

Forskningen rundt stamcelletransplantasjon og dens effekt pågår fortsatt for fullt. Noe av grunnen til at behandlingen ikke er etablert i Norge er nettopp mangelen på større og sammenlignbare studier.

Burman sier enkelte pasienters skjebne er spesielt interessante.

– Vi har flere pasienter som ikke har måttet få noen annen behandling i opp mot ti år etter transplantsjon - uten tegn til sykdommen. Disse kan muligens være kurert, men det er noe vi forsker videre på, sier Burman.

Anbefaler medisiner først 

Kriteriene for å få behandlingen er nærmest identiske i Sverige og Norge. Pasienten må ha attakkpreget MS, som er den vanligste formen av sykdommen. I tillegg må pasienten være under 50 år, helst under 40 år, og hatt sykdommen kort tid.

Burman understreker at pasienten også må ha forsøkt minst to andre behandlingsformer, og fortsatt ha betennelsesangrep. 

– Vi vil være sikre på at man har testet andre behandlingsformer. Responderer pasienten bra på disse mener jeg man ikke skal ta sjansen med en tranplantasjon, sier Burman.

Men hos enkelte angriper MS svært kraftig.

– I tilfellene hvor sykdommen er såpass aggressiv fra starten, og medisiner ikke har effekt, kan man gå rett på transplantasjon, sier Burman. 

Minst 50 nordmenn har de siste årene reist til utlandet for behandlingen. Mange av dem har ikke fyllt kriteriene for behandling, verken i Sverige eller Norge. 

– Jeg har full forståelse for at mange vil ha behandlingen. Men vi vet at behandlingen ikke er ufarlig, og når man til slutt har behandlet mange nok kommer det til å være dødsfall. Jeg tenker alltid slik: Om personen foran meg kan dø som en konsekvens av behandlingen, vil jeg i ettertid tenke at jeg tok riktig beslutning? Kan jeg ikke svare ja på det aksepterer vi ikke pasienten for behandling, sier Burman. 

Han sier det stadig kommer flere medisiner på markedet, beregnet for å bremse og lindre plagene ved MS. Burman mener man ikke skal gå gjennom stamcellebehandligen dersom det finnes andre medisiner man tolererer.

– Er det derimot ingen legemidler som har nok effekt så mener vi at transplantasjon er et bra alternativ, sier han.